Κόσμος

Ψάχνουν με λέιζερ για τη Νεφερτίτη

NEDERITI

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με σαρώσεις υψηλής ανάλυσης μέσω λέιζερ, θερμικές απεικονίσεις και ραδιοανιχνευτές, επιστρατεύεται για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών έχει όχι ένα, αλλά δύο κρυφά δωμάτια. Προς τι το ενδιαφέρον και τα έξοδα;

Η προτομή της Νεφερτίτης, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε μουσείο του Βερολίνου

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς ισχυρίζεται πως σε ένα από αυτά μάλλον είναι θαμμένη η διάσημη και πανέμορφη βασίλισσα Νεφερτίτη.

Σε αντίθεση με όσα δεν έκανε εν ζωή ο νεαρός βασιλιάς ή το αγόρι-φαραώ, ο Τουταγχαμών, η βασίλισσα Νεφερτίτη που ήταν σύζυγος του πατέρα του -αλλά πιθανότατα όχι η μητέρα του- είχε πλούσιο πολιτικό βίο.

Ηταν συμπαραστάτιδα του συζύγου της Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών, στην αναζήτηση μιας άλλης θρησκείας, μονοθεϊστικής, με τον θεό Ατών όσο και στην οικοδόμηση μιας νέας πρωτεύουσας του αιγυπτιακού βασιλείου της Αμάρνα.

Ισως επίσης να βασίλεψε μερικά χρόνια, με το αρσενικό όνομα ενός μυστηριώδους φαραώ (Σμενκχαρέ) που διαδέχτηκε τον Ακενατών. Σε κάθε περίπτωση, είναι διάσημη για το έργο της.

Η Νεφερτίτη, η προτομή της οποίας, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε μουσείο του Βερολίνου, αποτελώντας αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γερμανία, πέθανε τον 14ο αιώνα π.Χ.

Ο Ριβς είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη μητριά του νεαρού φαραώ, τη Νεφερτίτη.

«Αν αληθεύει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ανακάλυψη που θα επισκιάσει την ανακάλυψη του ίδιου του Τουταγχαμών», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ αλ Νταμάτι μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα αποτελούσε τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου, αφού πρώτα μελετηθούν αναλυτικά οι μέθοδοι έρευνας, ώστε να μη προξενηθούν βλάβες.

Αυτό, λοιπόν, που δεν εντόπισε ο διάσημος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, ο ανασκαφέας του τάφου του Τουταγχαμών, τους κρυφούς και σφραγισμένους θαλάμους στο ταφικό μνημείο, ισχυρίζεται ότι εντόπισε τώρα ο συμπατριώτης του. Οι ειδικοί ανέκαθεν προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ο τάφος του έφηβου βασιλιά ήταν μικρότερος από των άλλων φαραώ και γιατί το σχήμα του ταίριαζε περισσότερο με εκείνο των τάφων των βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου.

Ο Ριβς λέει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον ωθούν να πει ότι εκεί τάφηκε η Νεφερτίτη και ότι ο τάφος του Τουταγχαμών δημιουργήθηκε βιαστικά, σε κάποιο χώρο της εισόδου.

Ο αρχαιολόγος πιστεύει ότι ο ένας από τους κρυφούς θαλάμους είναι ένας αποθηκευτικός χώρος, ενώ ο άλλος ίσως να περιέχει τα λείψανα της βασίλισσας.

Σε αυτό συντείνουν μικρές ασυνέχειες επάνω στον ζωγραφισμένο τοίχο, που ίσως δείχνουν πως κατασκευάστηκε μετά το δωμάτιο.

Ομως εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα. Πολλοί αιγυπτιολόγοι αναρωτιούνται αν θα ανοίξουν τρύπες στην τοιχογραφία και τι επιπτώσεις θα έχει η είσοδος αέρα μέσα σε έναν θάλαμο που έχει αεροστεγώς κλειστεί πριν από χιλιετίες. Ετσι επιμένουν οι επεμβάσεις να είναι μη καταστροφικές και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα να μην εισέλθει αέρας.

Γενικώς το σενάριο του Ριβς αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από συναδέλφους του. Το χαρακτηρίζουν απλή εικασία και θέτουν λογικές ερωτήσεις όπως γιατί ο Τουταγχαμών να ταφεί με τη μητριά του (που ήταν και πεθερά του) και όχι με τη μητέρα του, Κία.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων δεν αποκλείει η Κία, αδερφή και σύζυγος του Ακενατών, να είναι επίσης θαμμένη εκεί. Στην Κία αποδίδεται πάντως άλλος τάφος, που έχει βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο τάφος της Νεφερτίτης παραμένει άγνωστος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το