Πολιτισμός

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» από το CineDoc 2020

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των προβολών του CineDoc 2020 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Βλέποντας το trailer της ταινίας στο https://vimeo.com/157901844, στείλτε ένα e-mail στο [email protected] με θέμα «Σιωπηλός Μάρτυρας» και το CineDoc θα σας στείλει τον κωδικό προβολής του ντοκιμαντέρ, καθώς και έναν σύνδεσμο ερωτηματολογίου διάρκειας λίγων λεπτών, το οποίο παρακαλείστε να απαντήσετε.
Βραβεία: Βραβείο σκηνοθεσίας 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, Βραβείο μουσικής 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2ο Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Βραβείο Σκηνοθεσίας 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 3η καλύτερη ταινία 2017 από το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Υποψηφιότητα για την κατηγορία «Καλύτερο Ντοκιμαντέρ» – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου».

Στο ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος καταπιάνεται με το θέμα της ιστορικής μνήμης με αφορμή το γκρέμισμα της φυλακής Τρικάλων: Το 2006 η φυλακή έκλεισε μετά από 110 χρόνια λειτουργίας. Είχε χτιστεί το 1895 σαν ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς.

Στα τέλη του 2010 ο Δήμος Τρικάλων ανακοίνωσε το σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος και το 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Την ίδια χρονιά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακαλύπτει πως η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα και ξεκινά άμεσα τις εργασίες αποκατάστασής του. Το καλοκαίρι του 2014 ο Δήμος Τρικάλων εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μετατροπή της παλιάς φυλακής σε «Κέντρο έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη».

Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι επτά άνθρωποι που σχετίστηκαν στο παρελθόν με τη φυλακή: Ο πολιτικός κρατούμενος και αγωνιστής της αντίστασης Αλκιβιάδης Ζαμπακάς, ο πολιτικός κρατούμενος στην περίοδο της δικτατορίας Θανάσης Αθανασίου, ο ποινικός κρατούμενος Κώστας Σαμαράς, ο συνταξιούχος σωφρονιστικός υπάλληλος Γιάννης Αγκούμης, ο τελευταίος διευθυντής της φυλακής Βασίλης Ντάφος, η εκπαιδευτικός Έφη Χατζημάνου και η συγγραφέας-ερευνήτρια Μαρούλα Κλιάφα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το