Πολιτισμός

Προβολή του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου στην Ουαλία “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (5)

Ο Δημήτρης Προύσαλης στις αρχές Ιουλίου ταξίδεψε στην Ουαλία, όπου παρακολούθησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης «Beyond the border» έπειτα από την επίσημη πρόσκληση που έλαβε. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου με την επωνυμία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» μίλησε για την παρουσία του στο Βέιλ Γκλάμοργκαν της Ουαλίας και τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά την τριήμερη παραμονή του εκεί. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ετοιμασίες που κορυφώνονται για το φετινό αντάμωμα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και θα συνδυάσουν για 6η χρονιά τη μαγεία των παραμυθιών με την ομορφιά του Πηλίου.

«Τα κέρδη από παρόμοια ταξίδια είναι πάντοτε πολλαπλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προύσαλης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Το ταξίδι στην Ουαλία προέκυψε έπειτα από την επίσημη πρόσκληση που λάβαμε, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις φετινές εκδηλώσεις. Είχαμε επαφές με καλλιτεχνικούς διευθυντές από διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, ενώ ανταλλάξαμε γνώμες, εμπειρίες και σκέψεις. Πρώτα απ’ όλα έτσι αποκτάς μία πιο πλούσια εικόνα για το τι συμβαίνει σε αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού».
Την ίδια στιγμή το ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε την ευκαιρία στον Βολιώτη δάσκαλο να προωθήσει το πηλιορείτικο φεστιβάλ αφήγησης: «Εντυπωσίασε όλους τους συνομιλητές μου το γεγονός ότι κάνουμε ένα φεστιβάλ στον Αη Γιώργη της Νηλείας με διάρκεια τόσων ημερών, ότι έχουμε δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις, πως όλο το χωριό εμπλέκεται στη διοργάνωση και υπάρχει πλήρης στήριξη από τους κατοίκους και τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και το γεγονός των πολλαπλών δράσεων. Ενδεικτικά θα αναφέρω την συμμετοχή του τρένου του Πηλίου, του περίφημου Μουτζούρη, τα εργαστήρια που κάνουμε, το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών που έχουμε τις παρουσιάσεις και εισηγήσεις από ειδικούς και πανεπιστημιακούς, αλλά και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Έχουμε μία διοργάνωση αρκετά «γεμάτη» και απαιτητική».
Μία από τις καινοτομίες του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου έχει να κάνει με τη διάρκειά του. «Φέτος για πρώτη φορά θα διαρκέσει εννέα ημέρες. Θα ξεκινήσουμε το Σάββατο 30 Ιουλίου και θα ολοκληρώσουμε το φεστιβάλ την Κυριακή 9 Αυγούστου», είπε ο κ. Προύσαλης που κατέληξε: « Αντί να μειώσουμε τις ημέρες, όπως και θα μπορούσε να συμβεί σε καιρούς δύσκολους, τις αυξήσαμε. Έχουμε τόσο μεγάλο πλούτο προτάσεων και συνεργασιών που μεγαλώσαμε το φεστιβάλ. Πέρυσι κράτησε οκτώ ημέρες, φέτος μία παραπάνω. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από διοργανώσεις του εξωτερικού, ενώ το μεγάλο μας όπλο είναι ότι γίνεται μέσα σε φυσικό τοπίο. Ένα σκηνικό της φύσης, που προσθέτει πόντους στην ατμοσφαιρικότητα. Αξιοποιούμε τα πάντα. Αυλές σπιτιών, τους σταθμούς του τρένου, παλιά πέτρινα γεφύρια, περιβόλια, μονοπάτια, παλιά παντοπωλεία Φέτος για παράδειγμα μετά από τέσσερα χρόνια θα ξαναμπούμε στο παλιό παντοπωλείο του Ι.Δ. Παπαδόπουλου και θα κάνουμε κυκλική αφήγηση. Έναν αφηγητή για κάθε 15 άτομα, για να μπορέσει περισσότερο κοινό να ακούσει ιστορίες από έναν χώρο που είναι μοναδικός. Το παντοπωλείο βρίσκεται κοντά στο σταθμό της Άνω Γατζέας, αλλά την τελευταία ημέρα που έκλεισε το 1970 όλα είναι ακόμη απείραχτα. Ακόμη και τα κουτιά πάνω στα ράφια. Όλα αυτά δίνουν ξεχωριστές νότες.
Όσα αναφέρω, είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Αν κοιτάξει κάποιος τις λεπτομέρειες, νομίζω ότι το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου προάγει το πολιτιστικό προϊόν, ενώ φέρνουμε κόσμο στον τόπο μας. Έχουμε δημιουργήσει σταθερά φίλους που έρχονται από κάθε άκρη της Ελλάδας. Πέρυσι μας επισκέφτηκαν οικογένειες ακόμη και από την Κρήτη, παρότι από τα capital controls είχαμε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Με την απλότητα του ανθρώπινου λόγου, όπως είναι τα λαϊκά παραμύθια, προσφέρουμε την ευκαιρία στο κοινό να ξεφύγει από την αδήριτη πραγματικότητα και να ταξιδέψει σε κόσμους διαφορετικούς. Πολλοί άνθρωποι εντυπωσιάστηκαν με τη διοργάνωσή μας. Συνδυάζουμε τη σοφία των παραμυθιών με την ομορφιά του πηλιορείτικου τοπίου. Κι αυτό έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται. Το Πήλιο είναι πολύ δυνατό χαρτί, που μπορεί να μας χαρίσει αξέχαστες αναμνήσεις. Αρκεί να το καταλάβουμε όλοι μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το