Πολιτισμός

Προβολή της ταινίας «Ο Παντελής Καλιότσος, στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου» στο Φεστιβάλ Βιβλίου

Η ταινία της Μαρίας Ντούζα «Ο Παντελής Καλιότσος, στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου», θα προβληθεί στον χώρο του θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, παρουσία της δημιουργού, σήμερα Παρασκευή (18.30-19.30), στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Στην ταινία Παντελής Καλιότσος, στο Εργαστήρι του Μυθιστοριογράφου (63:00), της Μαρίας Ντούζα, ο συγγραφέας των αγαπημένων μας Ξύλινων Σπαθιών αλλά και ενήλικων έργων όπως το Ποιους Θα Δαγκώσω άμα Λυσσάξω, Συμπόσιο και Δεκεμβριανή Νύχτα, σε μια συνέντευξη – ποταμό μιλά για όλα αυτά με πάθος και αμεσότητα, προκλητικότητα και χιούμορ, ειλικρίνεια και αγάπη. Με λόγο που συγκινεί και εμπνέει ο Παντελής Καλιότσος παραδίδει ένα σπάνιο masterclass δημιουργικής γραφής.

Σενάριο – Σκηνοθεσία ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΖΑ Παραγωγή ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΣ Μοντάζ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΖΑ Μιξάζ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ Επεξεργασία Εικόνας ΝΕΦΕΛΗ ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ © STEFI-LYNX – STEFICON 2018

Σημείωμα της σκηνοθέτριας
Το 2010 ξεκίνησα να παίρνω μια συνέντευξη από τον συγγραφέα Παντελή Καλιότσο σχετικά με την ζωή και το έργο του, με σκοπό να φτιάξω το κινηματογραφικό του πορτραίτο. Η συνέντευξη που σκόπευα να πάρω σε μια το πολύ δυο μέρες, εν τέλει διήρκεσε αρκετούς μήνες κατά τους οποίες επισκεπτόμουν τακτικά τον συγγραφέα και τον κινηματογραφούσα να μου μιλά για διάφορα θέματα γύρω από την Λογοτεχνία και την Τέχνη. Προέκυψε έτσι ένας μεγάλος όγκος προσωπικών και καλλιτεχνικών εξομολογήσεων, εξαιρετικά πυκνών και ουσιαστικών, που στην συνέχεια συνέθεσα σε θεματικές ενότητες [ενδεικτικοί τίτλοι: Λογοτεχνία και Κριτική, Φαντασία ή Μνήμη, Αναλυτική Σκέψη ή η Γραφή ως Μέθη, Προσωπικά Βιώματα, Υστεροφημία].
Για διάφορους λόγους, που είχαν κυρίως να κάνουν με την εμπλοκή μου σε άλλες παραγωγές, η συνέντευξη έμεινε στο «συρτάρι» για οκτώ χρόνια. Το 2018, και με αφορμή το 20ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνέθεσα μια πρώτη εκδοχή του υλικού σε μια «ταινία» μιας ώρας. Σε αυτήν η συνέντευξη παρουσιάζεται ως επί το πλείστον ‘γυμνή’ (χωρίς δηλαδή οπτικό υλικό που εικονογραφεί αυτό που λέγεται), προκειμένου να διαφυλαχθεί η αμεσότητα, η εκφραστικότητα και η θεατρικότητα με την οποίο συχνά μιλά ο συγγραφέας μαγνητίζοντας τον ακροατή. Το ύφος της συνέντευξης είναι άλλοτε παραινετικό (συμβουλές προς καλλιτέχνες και δημιουργούς) και άλλοτε εξομολογητικό (αυτοβιογραφία, στοχασμοί) και απευθύνεται σχεδόν ευθέως στον «θεατή».
Η ταινία, που προβλήθηκε στο 20 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018, είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Παντελή Καλιότσου που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο Παντελής Καλιότσος (1925 – 2016), περισσότερο γνωστός στο παιδικό κοινό χάρη στα πολυδιαβασμένα «Ξύλινα Σπαθιά» του και άλλα μυθιστορήματα (τα περισσότερα βραβευμένα) ήταν ένας εξαιρετικός πεζογράφος μας που χρόνια ζούσε και εργαζόταν σιωπηρά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας μας μερικά ειλικρινή, τρυφερά και συνάμα στοχαστικά βιβλία γεμάτα πόνο, ανθρωπιά και χιούμορ. Και δεν θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, καθώς και ο ίδιος ήταν ένας άνθρωπος βαθύς και βασανισμένος, γεμάτος χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Γεννημένος το 1925, ο Παντελής άρχισε να γράφει από το 1943 πιστεύοντας στη λογοτεχνία και στην τέχνη γενικότερα όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης αλλά απλώς ως θεραπεία ψυχής. Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια συνέχισε να γράφει χωρίς να δημοσιεύει τίποτα μέχρι το 1964 που έκανε την εμφάνισή του, σε συνέχειες στο περιοδικό Ταχυδρόμος, το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Μεσαίος Τείχος. Ακολούθησαν μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, Η Τριλογία της Λεωφόρου, Το Συμπόσιο, Οι Ονειροπόλοι κ.α. και βιβλία για παιδιά. Το 1979, η Δεκεμβριανή Νύχτα τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ενώ τα παιδικά μυθιστορήματα Ξύλινα Σπαθιά, Ένα Σακί Μαλλιά και η Σφεντόνα του Δαυίδ κέρδισαν διάφορα βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το