Πολιτισμός

Προβολή ταινίας για το ανθρώπινο εμπόριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσαν χθες το βράδυ η Κινηματογραφική Κοινότητα των Φοιτητών Βόλου, το A-Team Volos και η «Α21» ενόψει της μεγαλύτερης πορείας ευαισθητοποίησης για την εμπορία ανθρώπων, που θα γίνει στον Βόλο, στις 19 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση περιλάμβανε την προβολή της ταινίας των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου «Zenaida».
Ο σκηνοθέτης της ταινίας κ. Αλέξης Τσάφας βρέθηκε χθες το βράδυ στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο αμφιθέατρο «Σαράτσης», όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή της.
Ο κ. Τσάφας τόνισε στη «Θ» ότι «η ταινία έχει θέμα το sex trafficking και έγινε για να ενημερώσει το κοινό γύρω από το πρόβλημα, να το ευαισθητοποιήσει, να του δώσει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει πως οι κοπέλες αυτές είναι θύματα και να τις περιβάλλει με την ανάλογη συμπάθεια και να παρακινηθεί να βοηθήσει με τον τρόπο του».

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η ταινία: «Ζούσα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Πράσινο Ακρωτήρι, όπου μου ζητήθηκε η δημιουργία μιας ταινίας για το θέμα του trafficking, γιατί αφορούσε τους ντόπιους πάρα πολύ, αφού πολλά δικά τους κορίτσια έπεφταν θύματα εμπορίας».
Τα γυρίσματα της ταινίας «Zenaida» έγιναν στο Πράσινο Ακρωτήρι και την Αθήνα και ολοκληρώθηκαν με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργατών του κ. Τσάφα.
Όσον αφορά στη συνεργασία με την Α-21, αυτή άρχισε πριν αρκετό καιρό. «Έχω εκτιμήσει πάρα πολύ τη δραστηριότητα της οργάνωσης και έτσι διέθεσα την ταινία, αλλά και τη φυσική μου παρουσία σε προβολές, ώστε να στηρίξουμε τους σκοπούς της» επισήμανε ο κ. Τσάφας.

Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός και εθελόντρια στην A-Team Volos κ. Μαρκέλα Βαλσάμη σημείωσε πως η Α-21 είναι μία διεθνής οργάνωση, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. «Αφορά στο ανθρώπινο εμπόριο και η Α-21 έχει προγράμματα αρωγής και προστασίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αποστολή πεδίου, δηλαδή ξενώνα για τα θύματα trafficking, τα οποία καταφέρνουν να επιβιώσουν και βγαίνουν από τον κυκεώνα του ανθρώπινου εμπορίου» τόνισε.
Η A-Team Volos είναι η εθελοντική ομάδα γύρω από την αφύπνιση του κοινού σε τοπικό επίπεδο και αποτελείται από 13 άτομα.
«Ο σκοπός των δράσεων και των εκδηλώσεων είναι να αφυπνίσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για το θέμα του ανθρώπινου εμπορίου. Σήμερα μιλάμε για 40 εκ. σκλάβους παγκοσμίως. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο. Σκεφτείτε ότι την εποχή του δουλεμπορίου, που ήταν νόμιμο, οι σκλάβοι έφταναν τους 14 εκ. σκλάβους» κατέληξε η κ. Μαρκέλα Βαλσάμη.

Να σημειωθεί ότι η «Α21», η A-Τeam Volos σε συνεργασία με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τις κοινωνικές του δομές Κέντρο Κοινότητας και Βοήθεια στο Σπίτι, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο «Θέτις» και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας ο «Ιππόκαμπος», συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το 6ο Διεθνές #WALKFORFREEDOM στον Βόλο, στις 19 Οκτωβρίου, στο Δημαρχείο Βόλου (προσυγκέντρωση 17.30, έναρξη 18.00).
Το #WalkForFreedom είναι μια σιωπηλή πορεία, όπου οι συμμετέχοντες, προχωρούν σε μία σειρά εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που είναι παγιδευμένοι στη σκλαβιά σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το