Πολιτισμός

Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή 1941-1944» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Προβολή ντοκιμαντέρ διοργανώνει το ΙΑΚΑ (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο ΣΙΜΕΑ, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Σαράτση (παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, 3ος όροφος).

Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι «Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή 1941-1944». Ένα άγνωστο για πολλούς θέμα που αφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αίγυπτο και την τότε Βρετανική Παλαιστίνη.
Καλεσμένος του ΣΙΜΕΑ θα είναι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Λεωνίδας Βαρδαρός, με τον οποίο μετά την προβολή θα γίνει διάλογος, όπως επιδιώκουμε σε κάθε εκδήλωση.

1941… Όπως σήμερα έτσι και τότε, οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια, κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία.
Ύστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες: «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη», στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες, προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν τον φασισμό και να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του. Αντιμέτωποι, την ίδια ώρα, με τους νοσταλγούς του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος της «4ης Αυγούστου», που  κυριαρχούσαν στις τάξεις των Αξιωματικών. Μαζί και τα αγγλικά σχέδια για την κυριαρχία τους στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, και ενώ πια η σοβιετική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο προαναγγέλλει την τελική έκβαση του πολέμου, το κρίσιμο ερώτημα τίθεται όλο και πιο άμεσα, όλο και πιο αναπόδραστα: Θα γυρίσουν στην Ελλάδα σαν στρατός που πολέμησε για την ελευθερία της, όπως κι ο λαός της σε βουνά και πόλεις, ή σαν στρατιωτική φρουρά του Βασιλιά και του άρματος των αγγλικών συμφερόντων; Η βίαιη παρέμβαση των Άγγλων σηματοδοτεί την αρχή του Εμφυλίου.

Κύριο αίτημα του εξεγερμένου στρατού στην κορύφωση του κινήματος, ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».
20 χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, οι παρεμβάσεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 72’. Μιλούν οι ιστορικοί: Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης, αφήγηση: Ρήγας Αξελός, διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού, ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας, διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός, σενάριο – σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το