Πολιτισμός

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»

Πραγματοποιήθηκε χθες η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προγράμματος «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα» από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού». Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τα παραδοσιακά παραμύθια και τους λαϊκούς αφηγητές τους.
Ο κ. Βασίλης Λουλές ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με αφήγηση παραμυθιών από λαϊκούς αφηγητές. Παραμύθια, τα οποία αφηγούνται παππούδες και γιαγιάδες, από χωριά του κάμπου και των βουνών της Θεσσαλίας, αλλά και ιστορίες για το πώς και από ποιον τα έμαθαν.
Ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι «αυτό που προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ στην ουσία, είναι αυτή η παράδοση αιώνων, η οποία συνεχίζεται, μέσα από αυτούς τους ανθρώπους, που πολύ φοβάμαι ότι θα είναι και οι τελευταίοι αυτού του κρίκου της αλυσίδας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ταινία που δημιουργεί κάποιος, καλύπτει τις δικές του ανάγκες πρώτα από όλα και κάποια δικά του κίνητρα.
«Αυτό που μου άρεσε στην ιδέα αυτή, ήταν ότι ένιωθα να ξανασυνδέομαι με ανθρώπους και ακούσματα των παιδικών μου χρόνων, διότι κι εγώ μεγάλωσα μέσα σε ένα τέτοιο αγροτικό περιβάλλον» τόνισε για να προσθέσει πως ξύπνησαν οι μνήμες της παιδικής του ηλικίας.
«Μικρός άκουγα να μου αφηγούνται παραμύθια συνεχώς παππούδες, γιαγιάδες και συγγενείς και κυρίως θυμάμαι τα πρόσωπα των ανθρώπων που μου έλεγαν τα παραμύθια. Οπότε το ντοκιμαντέρ ήταν σαν ένας φόρος τιμής σε εκείνους τους ανθρώπους» σημείωσε ο σκηνοθέτης.
Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ έχει προβληθεί στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής.
Συντελεστές ντοκιμαντέρ: Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές, διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός, μουσική: Νίκος Κυπουργός, παραγωγή: e-trikala ΑΕ, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, θα ακολουθήσει ένα διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο, με τον σκηνοθέτη, διάρκειας 16 ωρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το