Τοπικά

Προβληματισμός για το διχαστικό κλίμα στην Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου μετά τo διχαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των μελών της. Τα μέλη της Επιτροπής που κατηγορούν στελέχη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για το αρνητικές εξελίξεις, εκτιμούν ότι η Επιτροπή πρέπει  να ξανακατακτήσει τη δυναμική της, τη δημοκρατία της, τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δηλώνουν ότι δεν θα επιμείνουν στις καταγγελίες απαράδεκτων πρακτικών, ωστόσο ακόμη και σήμερα επιτίθενται στα μέλη της Περιβαλλοντικής για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Σε ανακοίνωσή τους αναπτύσσουν τις σκέψεις και προτάσεις τους για τις εξελίξεις:

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε από την πρώτη στιγμή ενεργά μέλη της Επιτροπή Αγώνα. Αυτοί που τη δημιουργήσαμε και τη συναποτελούμε έχοντας ως βασικό στόχο να σταματήσει αυτό το κατά συρροήν έγκλημα που γίνεται σε βάρος της περιοχή μας και των πολιτών. Με τη συμμετοχή μας στις συνελεύσεις, στις δράσεις, στις ενέργειές της, στη χάραξη στρατηγικής και στη λήψη αποφάσεων γράψαμε τη διετή και πλέον ιστορία της ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι μόνο οι πολίτες αυτής της πόλης μπορούν με την ενεργή τους στάση, με τη συνεχή τους πίεση και με τον αγώνα τους να σταματήσουν τόσο την καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της πολυεθνικής Lafarge, όσο και τη δημιουργία εργοστασίου SRF & RDF που σχεδιάζεται.

Όμως το τελευταίο διάστημα εντός της Επιτροπής επικρατεί μια κατάσταση που δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Επιτροπή πρέπει  να ξανακατακτήσει τη δυναμική της, τη δημοκρατία της, τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητάς της. Βασική ευθύνη για την παθογένεια εντός της Επιτροπής Αγώνα έχουν μέλη της Περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας με τον αυθαίρετο, αντιδημοκρατικό κι εν τέλει αναποτελεσματικό τρόπο που δρουν (αλλά κι όσοι έχουν ταχθεί με τη στάση αυτή). Αναμφίβολα ευθύνη θεωρούμε πως έχουμε κι εμείς που όλο αυτό το διάστημα στα πλαίσια της καλής διάθεσης, της προσπάθειας  για ενότητα και επειδή για μας πρωτεύον ρόλο έχει ο αγώνας ενάντια στην καύση, δεν προσπαθήσαμε εγκαίρως να αποτρέψουμε αυτή την αυθαιρεσία και την ιδιοκτησιακή λογική.

Η αυθαιρεσία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας δεν εμφανίζεται με ένα καθαρό τρόπο αλλά πάντα συγκαλύπτεται. Συγκαλύπτεται πίσω από κλισέ του τύπου “δεν χρειάζονται τα λόγια αλλά μόνο δράσεις”, εννοούν όμως μόνο τις δράσεις που αυτοί έχουν στο σκεπτικό τους κι όχι αυτές που αποφασίζονται στις συνελεύσεις. Αλλά και πίσω από κλισέ “δεν θέλουμε κομματικούς στο συντονιστικό της Επιτροπής” που στην πραγματικότητα εννοεί τον αποκλεισμό όλων όσων (είτε ανήκουν σε συλλογικότητες είτε όχι) διαφωνούν με επιχειρήματα στη λογική της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.

Από την πλευρά μας έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που φέρνουμε για το νικηφόρο αποτέλεσμα του αγώνα ενάντια στην καύση, δεν θα σταθούμε στην καταγγελία των απαράδεκτων πρακτικών που έχουν λάβει χώρα από συγκεκριμένες λογικές και συγκεκριμένα πρόσωπα. Για μας σημασία έχουν οι θετικές προτάσεις, ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας, η σύνθεση των απόψεων, η αποτελεσματικότητα των δράσεων, η συμμετοχή πολιτών και η μαζικοποίηση του δύσκολου αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Οι θέσεις που καταθέτουμε όλο το προηγούμενο διάστημα στην Επιτροπή Αγώνα και τις οποίες θα συνεχίζουμε αταλάντευτα να υπερασπιζόμαστε και να παλεύουμε είναι:

  1. Λειτουργία της Επιτροπής Αγώνα με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από Συνελεύσεις, όπου το κάθε μέλος θα μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Οι αποφάσεις των Συνελεύσεων είναι αυτές που θα υλοποιούνται και δεν θα αλλάζουν με αυθαίρετο τρόπο κατά το δοκούν. Κάτι που είχε συμβεί έντονα το προηγούμενο διάστημα.
  2. Κυρίαρχο ρόλο για μας έχει ο διάλογος και η σύνθεση απόψεων. Όχι η προσπάθεια επιβολής απόψεων και αποκλεισμού διαφωνιών.
  3. Βασική αρχή μας είναι η ισοτιμία όλων των μελών που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Η ισοτιμία είναι αυτονόητο για εμάς πως αφορά το σύνολο των πολιτών που συμμετέχουν (είτε ανήκουν είτε όχι σε συλλογικότητες και οργανώσεις). Ο πλουραλισμός είναι πλούτος και δύναμη για την Επιτροπή Αγώνα. Άρα οφείλουμε να λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς.
  4. Η αποτίμηση των όποιων δράσεων υλοποιούνται ώστε η Συνέλευση να διορθώνει τα λάθη και να κρατά τις αποτελεσματικές αποφάσεις. Όχι μια διαδικασία αυτόματου πιλότου, άρνησης της κριτικής και του απολογισμού, ενέργειες κρυφές στο όνομα της Επιτροπής, τακτικές στις οποίες έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.
  5. Το δικαίωμα κάθε μέλλους της επιτροπής που συμμετέχει ενεργά σε αυτή μπορεί να εκλέγεται. Δεν θεωρούμε ότι είναι δημοκρατικό να υπάρχουν αποκλεισμοί μελών της Επιτροπής. Θεωρούμε ότι το επιχείρημα “έξω μέλη των κομμάτων” είναι προσχηματικό για να φιμωθούν απόψεις. Υπάρχουν συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα που έχουν προσφέρει πολλά στον αγώνα ενάντια στην καύση.
  6. Αντιπαράθεση με κόμματα που στηρίζουν την καύση σκουπιδιών ως πρακτική, ενώ δεν έχουν στηρίξει τον αγώνα των πολιτών του Βόλου. Από αυτά τα κυβερνητικά κόμματα προφανώς και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Θεωρούμε λοιπόν λάθος τη λογική της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας να συνδιαλέγεται και να εναποθέτει μέρος της ελπίδας της στους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων, βουλευτές, πρώην βουλευτές, τοπικούς εκπροσώπους κι άλλους.
  7. Στόχος της Επιτροπής Αγώνα αποτελεί η συμμετοχή όσο το δυνατών περισσότερων πολιτών σε κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση. Μόνο κάτω από την κοινωνική πίεση και κατακραυγή Lafarge, κυβέρνηση και δημοτική αρχή θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα κοινά σχέδιά τους. Ο δικαστικός δρόμος είναι συμπληρωματικός στον αγώνα και δεν πρέπει να αποτελεί τη βασική οδό. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως οι πολυεθνικές μέσα από τα πληρωμένα Golden Boys που έχουν για δικηγόρους μπορούν να αποφύγουν την καταδίκη τους ακόμα κι όλη περιοχή ζέχνει καμένο σκουπίδι.
  8. Για αυτό απαιτείται πολύς αγώνας από τα ίδια τα μέλη και περισσότερα μέλη. Είναι αναγκαίο να διευρυνθεί και να γιγαντώσει η Επιτροπή Αγώνα και η συμμετοχή πολιτών στις συνελεύσεις της. Μόνο η εμπιστοσύνη, ο αλληλοσεβασμός και η δημοκρατική λειτουργία θα λειτουργήσουν θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Για μια τέτοια λειτουργία της Επιτροπής Αγώνας Πολιτών ενάντια στην καύση παλεύουμε. Μια τέτοια Επιτροπή δημιουργήσαμε εξ’ αρχής κι αυτή λειτουργία υπερασπιζόμαστε. Σε αυτή καλούμε όλα τα μέλη που αποστασιοποιήθηκαν απογοητευμένα, αλλά ξέρουμε ότι ακόμα αγωνιούν για την καύση σκουπιδιών καθώς και  όλους τους πολίτες της πόλης που θέλουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, για την υγεία τους και τη ζωή τους, να συμμετέχουν. Ο αγώνας είναι δύσκολο αλλά και αναγκαίο να δοθεί! Η μαζικότητα, η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα είναι η δύναμή μας ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών που αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών και πάνω από όλα βάζουν τα κέρδη τους.

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το