Ελλάδα

Προβληματισμός για το μέλλον της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

βουλή

Με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή και με αρκετούς προβληματισμούς για το μέλλον της, συνεκλήθη σήμερα σε σώμα, η Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πρότεινε τη διάρθρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε δέκα άξονες, θεωρώντας ωστόσο ευκταίο να υπάρξουν και άλλες, διαφορετικές εισηγήσεις από άλλα κόμματα.

Οι δέκα ενότητες που πρότεινε προς αναθεώρηση ο κ. Παυλόπουλος, ήταν «η υποχρέωση του κράτους για την προστασία του Ελληνισμού, της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας» (προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 2), τα «ατομικά δικαιώματα» με αναφορές σε επίμαχα άρθρα όπως το 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και το 24 (προστασία του περιβάλλοντος), η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και ο έλεγχος των οικονομικών τους (άρθρο 29), η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, η οργάνωση και η λειτουργία της Βουλής (θητεία και ασυλία βουλευτών, ενδυνάμωση του νομοπαραγωγικού έργου της Βουλής και ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου), η οργάνωση και η λειτουργία της κυβέρνησης (ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή, άρθρο 86), ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ανεξάρτητων Αρχών, οι μεταβατικές διατάξεις του Συντάγματος, και οι σχέσεις κράτους και ιδιωτικής οικονομίας.

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε πως «η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε όλον τον κόσμο έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα και είναι μια ευκαιρία να προσδιορίσουμε πως, πέρα κι έξω απ’ τις “σειρήνες” του νεοφιλελευθερισμού, το ελληνικό Σύνταγμα παραμένει στα όρια του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο: Έχει ως κανόνα την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι δυνατόν στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας, να θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος, και οι μορφές κρατικού παρεμβατισμού που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κλασσικού καπιταλιστικού συστήματος υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το