Τοπικά

«Προβληματικό» το λιμάνι στο Πατητήρι Αλοννήσου – Δρομολογείται η κατασκευή νέου στις Σπαρτίνες

Τα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον λιμάνι στο Πατητήρι Αλοννήσου θέλει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή με την κατασκευή νέου λιμανιού στην περιοχή Σπαρτίνες. Σύμφωνα με τις μελέτες της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στο λιμάνι της Αλοννήσου καταγράφεται το πρόβλημα της επικίνδυνης πρυμοδέτησης στον εξωτερικό προβλήτα, λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, το υπάρχον λιμάνι είναι χωρίς προστασία, ενώ ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα είναι ακατάλληλος και προκύπτουν προβλήματα. «Τον χειμώνα υπάρχουν μέρες που όταν οι άνεμοι έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι και φεύγουν. Από την αρχή ήταν λάθος η χωροθέτησή του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ενώ σημείωσε πως στο λιμάνι του Πατητηρίου είναι δύσκολη και η μετακίνηση των αυτοκινήτων όταν δένει καράβι στο νησί.
«Το λιμάνι στις Σπαρτίνες λύνει όλα αυτά τα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Βαφίνης σημειώνοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή του νέου λιμενικού έργου στις Σπαρτίνες. Η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί στη χρηματοδότηση της κατασκευής από την Περιφέρεια μέσω του εργαλείου χωρικής ανάπτυξης «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.)» όπου αναμένεται στις επιλέξιμες δαπάνες να είναι και τα έργα για τα λιμενικά.

Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του νέου λιμανιού στις Σπαρτίνες ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Και στο παρελθόν υπήρχε προμελέτη για την κατασκευή νέου λιμανιού αλλά από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν γίνει συστηματικές και ολοκληρωμένες μελέτες και η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα προκύψει.
Σύμφωνα με τον κ.Βαφίνη, η νέα θέση που έχει επιλεχθεί θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς λιμανιού, στο οποίο θα μπορούν να δένουν ταυτόχρονα ένα ταχύπλοο και δύο μεγάλα επιβατικά πλοία. Στο νέο λιμάνι θα μπορούν να μπαίνουν καράβια με μήκος έως 130 μέτρα.
«Είναι ένα λιμάνι για τα επόμενα 150 χρόνια» δήλωσε ο κ. Βαφίνης ενώ ανέφερε ότι η κατασκευή του λιμανιού θα διαρκέσει από τρία έως τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέου λιμανιού, θα χρησιμοποιείται το υπάρχον λιμάνι, το οποίο στο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να «δένουν» το καλοκαίρι θαλαμηγοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το