Τοπικά

Προβληματική η άυλη συνταγογράφηση – Ο ασφαλισμένος εγκλωβίζεται σε αυτήν, αν την επιλέξει

Η άυλη συνταγογράφηση θα «έβγαινε στον αέρα» το καλοκαίρι, αλλά την έφερε γρηγορότερα ο «πόλεμος» κατά του κορωνοϊού.
Πρόκειται για τη δυνατότητα ένας γιατρός να συνταγογραφεί χωρίς την παρουσία του ασθενούς και χωρίς να χρειάζεται να εκδώσει χαρτί, το οποίο θα σφραγίσει και θα υπογράψει, αλλά εν τούτοις δεσμεύει τους ασθενείς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός, ότι εφ’ όσον οι ασφαλισμένοι που θα εγγραφούν στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, τότε δε θα μπορούν να αποχωρήσουν, ακόμη κι αν ο γιατρός στον οποίο θα απευθυνθούν, δεν έχει συμβληθεί με το σύστημα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης προτείνει, μέχρι να ισορροπήσουν τα πράγματα, όσοι έχουν τον προσωπικό τους γιατρό, να συνεννοούνται τηλεφωνικά μαζί του και να λαμβάνουν την έντυπη συνταγή. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός, ότι εφόσον κάποιος ενταχθεί στην άυλη συνταγογράφηση δε μπορεί μετά να λάβει έντυπη, ακόμη κι αν ο γιατρός στον οποίο απευθυνθούν δεν έχει συμβληθεί. «Στην Ελλάδα η ιατρική πράξη και παρέμβαση εξαντλείται στη συνταγογραφία, η οποία, όμως, είναι αποτέλεσμα μίας σχέσης γιατρού – ασθενή. Μην φτάσουμε στο σημείο, να εξυπηρετείται ο ασθενής και να παίρνει τα φάρμακά του με ένα τηλεφώνημα. Θέλουμε και την παρουσία του ασθενούς κατά διαστήματα, ώστε να επανεκτιμάται η κατάσταση.

Μετά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που εφαρμόστηκε βιαίως, αλλά δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ελέγχει τις συνταγές και τις υπερβολές, η άυλη συνταγογράφηση ήταν το επόμενο βήμα. Ξεμπλέκουμε από ένα μεγάλο πρόβλημα, που είναι η εξοικονόμηση πόρων. Με αυτόν τον τρόπο δε μπορούν να παιχθούν παιχνίδια σε ένα πιθανό κύκλωμα, όπου κάποιοι δίνουν ΑΜΚΑ και γράφονται φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι ναι μεν εξυπηρετείται ο κόσμος, που παίρνει τα φάρμακά του σταθερά σε χρόνια προβλήματα που έχει, αλλά οι μη συμβεβλημένοι πρέπει να πληρώσουν τη συνταγογραφία, κι επίσης ο ασθενής θα πρέπει να είναι «παρών» ακόμη και στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Αυτούς που εξυπηρετεί, είναι στους οικογενειακούς ή στους κρατικούς γιατρούς με την καινούργια σύμβαση, αλλά και πάλι είναι στην ευχέρεια του γιατρού, να συμφωνήσει ή όχι στην άυλη συνταγογράφηση», κατέληξε. Ο ασθενής, εφόσον έχει κάνει εγγραφή στο φάκελο υγείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου δηλώνει τα στοιχεία του και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, επικοινωνεί με τον γιατρό του, ο οποίος συνταγογραφεί ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός μόνο με το ΑΜΚΑ μπορεί ν’ αναζητήσει τις συνταγές και να τις εκτελέσει, αφού εισάγει στο σύστημα ένα μήνυμα, ένα pin που θα έχει σταλεί στο κινητό του ασθενούς. Ο ασθενής επικοινωνεί με το γιατρό του, που του δίνει με μήνυμα ή με κάποιο τρόπο, τον αριθμό της συνταγής του, που βρίσκεται κάτω από το barcode. Αυτόν ο φαρμακοποιός τον εισάγει στο σύστημα, για να προχωρήσει στην εκτέλεση της συνταγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το