Τοπικά

Προβλήματα και παραλείψεις για ελέγχους στο γάλα διαπιστώνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας

Για σημαντικές παραλείψεις και προβλήματα που δημιουργεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους ελέγχους στο γάλα, κάνει λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Παράλληλα, προτείνει να θεσπιστεί ετήσια σύμβαση μεταξύ κτηνοτρόφου και τυροκόμου, η οποία να κατατίθεται στην εφορία για να μην υπάρχουν μειώσεις των τιμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη, με τους κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται, επίσης και για τις αυξήσεις των εισφορών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και να καταγγέλλουν πωλήσεις φέτας σε σούπερ μάρκετ σε τιμές κάτω του κόστους (κάτω από 4,5 ευρώ το κιλό).
Στην επιστολή τους ζητούν ακόμη την εφαρμογή του νόμου 4492/2017 όσον αφορά στην αναγραφή στις αποδείξεις των σημείων πώλησης κρέατος της χώρας προέλευσης του κρέατος, και να γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα στις αρχές Απριλίου, τονίζοντας ότι «έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου και τίποτε δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, με αποτέλεσμα οι τιμές στα ελληνικά αιγοπρόβεια κρέατα να έχουν εξευτελιστεί.

Περιγράφοντας τα προβλήματα του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας, ο Σύλλογος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«1) Έχει εκδοθεί στις 21-03-2019 η ΚΥΑ για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος στην οποία υπάρχουν αρκετές παραλείψεις τις οποίες σας παραθέτουμε:
Στα σημεία εισόδου στη χώρα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι με ηλεκτρονική σάρωση των σχετικών παραστατικών διακίνησης και φορτίων γάλακτος. Γιατί να μην γίνονται καθολικοί έλεγχοι σε όλα τα φορτία και είδη γάλακτος με ηλεκτρονική σάρωση όλων των παραστατικών διακίνησης και με ταυτόχρονη εισαγωγή των στοιχείων στο σύστημα Άρτεμις;
Την ώρα που ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης αυξάνεται τις εισφορές των κτηνοτρόφων από 0,25% σε 0,375% σε κάθε τιμολόγιο γάλακτος που εκδίδεται. Γιατί να αυξήσουμε τις εισφορές σε έναν οργανισμό τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος είναι ανύπαρκτος και θεωρούμε ότι ευθύνεται για την κατρακύλα των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα; Μάλιστα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να πωλείται Φέτα ΠΟΠ από αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε τιμές κάτω από 4,5 € το κιλό και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σφυρίζει αδιάφορα. Εδώ και τρία χρόνια ζητάμε αποτελέσματα των υποτιθέμενων ελέγχων και είναι σαν να φωνάζουμε σε έναν κουφό.
Γιατί δεν θεσπίζεται ετήσια σύμβαση μεταξύ κτηνοτρόφου και τυροκόμου η οποία να κατατίθεται στην εφορία; Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν φαινόμενα κάθε μήνα να μειώνονται μονομερώς οι τιμές.
Στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι οι κτηνοτρόφοι δηλώνου εφεξής υποχρεωτικά τις ποσότητες γάλακτος που παρέδωσαν συνολικά στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ο.Σ.Δ.Ε). Η δήλωση ΟΣΔΕ κατατίθεται κάθε χρόνο με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μαΐου έκαστο έτους. Πώς θα γίνει στο μέσο του έτους να δηλωθούν από τους παραγωγούς κτηνοτρόφους οι ποσότητες γάλακτος που παρέδωσαν συνολικά;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το