Τοπικά

Προβλήματα για τους φυσικοθεραπευτές με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων – Επιστημονική διημερίδα στον Βόλο

Με τη συμμετοχή φυσικοθεραπευτών από όλη την Ελλάδα ξεκίνησε σήμερα η Επιστημονική Διημερίδα Φυσικοθεραπείας στο Βόλο με θέμα «Άκρος Πόδας-Παθολογία και Αποκατάσταση», που διοργανώνει Περιφερειακό Τμήμα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών της Μαγνησίας.

Ο γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Γιάννης Σακκόπουλος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των μελών του Συλλόγου και η αναβάθμιση του ρόλου τους, όπως επίσης και η δημιουργία των προϋποθέσεων και συνθηκών ώστε οι φυσικοθεραπευτές να μπορούν να παρέχουν την καλύτερη φροντίδα για τον ασθενή.

«Η φυσικοθεραπεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μονοπάτι. Είμαστε χαρούμενοι που η προηγούμενη κυβέρνηση αναβάθμισε το ΤΕΙ φυσικοθεραπείας σε ΑΕΙ» δήλωσε ο κ. Σακκόπουλος. Σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων καθώς πολλοί επιβουλεύονται τη φυσικοθεραπεία.
«Είμαστε αντίθετοι στην πρόθεση της κυβέρνησης στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα κολέγια και το θέμα πρέπει να τεθεί υπό διαβούλευση καθώς αντιβαίνει με το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει τη δημόσια και ελεύθερη παιδεία» ανέφερε ο κ. Σακκόπουλος.

Ερωτηθείς για τη σημασία της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία, επισήμανε ότι η φυσικοθεραπεία έχει απαντήσεις και μπορεί να βοηθήσει σε συνδυασμό με τη θεραπευτική άσκηση». Άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, άνοια ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επισκεφθούν τον φυσικοθεραπευτή τους ενώ υπάρχουν οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια και δομές που μπορούν να βοηθήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Μείζον πρόβλημα η ισοδυναμία των επαγγελματικών προσόντων
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και αφορά ρυθμίσεις για τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολέγια) αποτελεί το μείζον πρόβλημα του κλάδου.
«Αυτές οι επιχειρήσεις δεν παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς στην Ελλάδα ισχύει το άρθρο 16 που αναφέρει ότι τριτοβάθμιοι φορείς δεν μπορούν να είναι ιδιώτες.
Το άρθρο 169 του νομοσχεδίου του Υπ. Ανάπτυξης που συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με πιο εύκολο τρόπο στους αποφοίτους αυτών των κέντρων».

Όπως εξήγησε ο κ. Λυμπερίδης, η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2005 που αφορά τη μετακίνηση εργαζομένων από χώρα σε χώρα της Ε.Ε. «Είναι ανεπίτρεπτο που εισάγει και τρίτες χώρες στο πλαίσιο προκειμένου να αναγνωρίζονται. Επίσης εισάγει ξανά την ισοδυναμία. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος θα έπρεπε να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωριστεί το επαγγελματικό δικαίωμα κάποιου που έρχεται από τρίτη χώρα της Ε.Ε.» πρόσθεσε.
Ο κ. Λυμπερίδης επισήμανε ότι το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή που είναι επάγγελμα υγείας δεν μπορεί να ρυθμιστεί στη διαδικασία της ισοδυναμίας.
Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό το γεγονός ότι οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το