Τοπικά

Πρόβλημα στα πηδάλια για το μοιραίο F-16

Falcon-F16-Fighter-Wide-Screen-Desktop-Wallpaper

«Πρόβλημα στα πηδάλια», δηλαδή στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης, ίσως παρουσίασε το μοιραίο F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας από την 111 πτέρυγα μάχης Ν. Αγχιάλου, που συνετρίβη στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ελέγχει τα χειριστήρια, αποφασίζει τις παραμέτρους της πτήσης και δίνει εντολές στα υδραυλικά συστήματα του αεροσκάφους. «Η κλίση που πήρε το αεροσκάφος αμέσως μετά την απογείωσή του, δείχνει ότι απωλέσθη ο έλεγχός του, καθώς αν υπήρχε πρόβλημα στον κινητήρα, δεν θα παρεξέκλινε της τροχιάς που είχε διαγράψει κατά την απογείωσή του», υποστηρίζουν έμπειροι  αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ήταν ένα από τα πιο σοβαρά δυστυχήματα στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι σμηναγοί Παν. Λάσκαρης και Αθ. Ζάγκας. Το ελληνικό μαχητικό συμμετείχε στην εκπαιδευτική άσκηση «Tactical Leadership Programme», που πραγματοποιείται μία ή δύο φορές τον χρόνο στο εκπαιδευτικό κέντρο της Συμμαχίας και έχει στόχο την περαιτέρω επιχειρησιακή αναβάθμιση των ήδη έμπειρων πιλότων.

Το διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50, πριν καλά καλά σηκωθεί από το έδαφος, πήρε κλίση προς τα δεξιά και καρφώθηκε πάνω σε άλλα νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη στην πίστα της βάσης. Από τη συντριβή του αεροσκάφους αλλά και από την πύρινη και τοξική κόλαση που προκάλεσαν οι απανωτές εκρήξεις στα σταθμευμένα, γεμάτα καύσιμο αεροσκάφη, βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο Έλληνες χειριστές και εννέα Γάλλοι πιλότοι και μέλη του τεχνικού προσωπικού υποστήριξης των αεροσκαφών. Επίσης, τραυματίστηκαν συνολικά 22 άτομα, που μετείχαν στις αποστολές των γαλλικών και ιταλικών μαχητικών, ενώ καταστράφηκαν τέσσερα γαλλικά και δύο ιταλικά αεροσκάφη.

«Υπήρξε απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους πενήντα μέτρα μετά την απογείωσή του», δήλωσε στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας με γνώση των μέχρι τώρα δεδομένων του αεροπορικού δυστυχήματος. Τη διερεύνηση των αιτίων έχει αναλάβει επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά σύμφωνη γνώμη των χωρών της συμμαχίας. Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ο οποίος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, αμέσως μετά το συμβάν μετέβησαν στην αεροπορική βάση της Ισπανίας. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες της γαλλικής και ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο», συνεχίζει η ίδια πηγή και επισημαίνει ότι για να υπάρξουν ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος, θα πρέπει πρωτίστως να ολοκληρωθεί η εξέταση των καταγραφέων πτήσης (μαύρα κουτιά) και άλλων οργάνων του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Denis Μercier, σε δηλώσεις του, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση «Defense News», ανέφερε ως πιθανή αιτία του δυστυχήματος βλάβη στον κινητήρα του αεροσκάφους. «Είναι ένα απίστευτα απίθανο ατύχημα, να έχεις ένα αεροσκάφος που παρουσιάζει βλάβη στον κινητήρα κατά την απογείωση, να πετάξει απότομα εκτός πορείας και να πέσει επάνω σε αεροσκάφη, που ετοιμάζονταν για πτήση και άρα ήταν γεμάτα καύσιμο». «Πρόκειται για σειρά ατυχών συμβάντων», συμπλήρωσε ο πτέραρχος Mercier, ο οποίος επισήμανε ακόμη, ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16 αρκετά γρήγορα, αμέσως μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί».

Ήταν ένα αεροπορικό δυστύχημα, που συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης των πιο ικανών πιλότων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την περίεργη τροχιά που διέγραψε το F-16 οδηγούν έμπειρους, απόστρατους αξιωματικούς στην υπόθεση ότι το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη στα πηδάλια.

Μετά το τραγικό συμβάν, η Πολεμική Αεροπορία καθήλωσε όλα τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 50, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Όπως εξηγούν επιτελείς της Π.Α., τα τεχνικά κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα μέρη του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσης.

Όπως είναι γνωστό, στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσης 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσης 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το