Οικονομία

Πρόβλεψη για τζίρο 2 δισ. ευρώ η εταιρεία «Μυτιληναίος»

Πολύ καλύτερα των προβλέψεων αναμένονται να κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Μytilineos το 2019, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Mytilineos δείχνει να ολοκληρώνει το πρώτο εξάμηνο του 2019 με τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ το β’ εξάμηνο αναμένεται να είναι αρκετά καλύτερο, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να προσβλέπει για το 12μηνο σε συνολικά έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Μυτιληναίος, εστιάζοντας στις επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου, τόνισε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από τα 665 MW και η λειτουργία του αναμένεται πριν από το τέλος του 2021. Παράλληλα, προχωρά η βασική μηχανολογική μελέτη για το νέο -game changer- εργοστάσιο παραγωγής Αλουμίνας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της MEKTA EGN από την οικογένεια Παπαπέτρου. Η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της Mytilineos που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές. Η ολική εξαγορά της METKA EGN εξασφαλίζει προφανείς συνέργειες και αποτελεί μια σημαντική κίνηση για τον όμιλο. Σε ό,τι αφορά στην αγορά φυσικού αερίου, η Mytilineos ήδη έχει φτάσει σε μερίδιο 30%-35%, με τη ΔΕΠΑ να βρίσκεται πια στο 50% από 90% που ήταν.
Στον τομέα της μεταλλουργίας, μέσα σε ένα έτος με δύσκολα προβλέψιμες ανατροπές, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες από την επιβολή αμερικανικών δασμών στη ρωσική βιομηχανία και βγήκε κερδισμένη.

Στον τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών η METKA EGN ανακοίνωσε μέσα στη χρονιά νέες επενδυτικές συνεργασίες με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε υφιστάμενες και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Στον τομέα της ενέργειας έμφαση δίδεται στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που είναι μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, στο Ενεργειακό Κέντρο της στον Άγ. Νικόλαο.
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα ο κ. Μυτιληναίος φάνηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της χώρας. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ΔΕΗ+3,02% επεσήμανε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, όμως ξεκαθάρισε πως η χώρα και η βιομηχανία χρειάζονται τη ΔΕΗ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το