Κόσμος

Προβάρουν μαύρα κουστούμια και γραβάτες στο BBC και… προσεύχονται για τη Βασίλισσα

Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Β’, δεν πρόκειται να ζήσει για πάντα. Μετά την σοβαρότατη ίωση που περνά αυτές τις ημέρες και δεδομένου πως έχει φτάσει στα 90, κάποια στιγμή θα πεθάνει. Τι θα συμβεί όμως μετά; Ο πρίγκιπας Κάρολος πιθανότατα θα στεφθεί νέος Βασιλιάς ενώ ακόμη και ο εθνικός ύμνος θα πρέπει να αλλάξει. Την ίδια ώρα, το BBC έχει ήδη στις γκαρνταρόμπες των δημοσιογράφων, μαύρα κουστούμια και γραβάτες, προκειμένουν να μην πιαστούν στον ύπνο.  Η Βασίλισσα ανήλθε στην εξουσία το 1952, έχει δει 12 πρωθυπουργούς να ανέρχονται στην εξουσία της Βρετανίας και έζησε άλλους 13 προέδρους των ΗΠΑ.

Τι θα συμβεί όμως στη συνέχεια;
Για τουλάχιστον 12 ημέρες – μεταξύ του θανάτου της, της κηδείας και πέρα από αυτό – η Βρετανία θα «ακινητοποιηθεί». Όλο αυτό θα κοστίσει στη βρετανική οικονομία δισεκατομμύρια σε απώλεια κερδών. Οι χρηματιστηριακές αγορές και οι τράπεζες θα κλείσουν επ’ αόριστο. Τόσο η κηδεία όσο και η επακόλουθη στέψη θα ανακηρυχθούν επίσημες αργίες, με την κάθε μία να κοστίζει μεταξύ 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων λιρών (εξαιρώντας τις οργανωτικές δαπάνες).

Θα πρόκειται για ένα γεγονός που δεν έχει ξαναδεί η Βρετανία. Θα υπάρξουν σημαντικές διαταραχές – το BBC θα ακυρώσει όλες τις κωμικές παραστάσεις, για παράδειγμα και θα συμβούν πολιτιστικές αλλαγές. Ο Πρίγκιπας Κάρολος μπορεί να αλλάξει το όνομά του, για παράδειγμα, ενώ ακόμη και τα λόγια του εθνικού ύμνου θα αλλάξουν.

Οι θάνατοι τόσο της πριγκίπισσας Νταϊάνας όσο και της Μητέρας της Βασίλισσας προκάλεσαν υστερία στα πλήθη. Αλλά η βασίλισσα, λόγω της μακροζωίας της και της θεμελιώδους θέσης της στην κορυφή της βρετανικής κοινωνίας, θα είναι σε ένα ολόκληρο επίπεδο πάνω από αυτό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών δεν ξέρουν πως είναι η ζωή τους χωρίς τη βασίλισσα. Θα είναι κάτι πολύ παράξενο γι’ αυτούς.

Οι πρώτες πρωινές ώρες
Πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο που θα πεθάνει η Βασίλισσα. Αν ο θάνατός της είναι αναμενόμενος (από μακρά ασθένεια, ας πούμε), τότε λεπτομερή σχέδια θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή για το χειρισμό της υπόθεσης και την ανακοίνωση. Αυτά τα σχέδια έχουν ήδη γίνει: Στο εσωτερικό του παλατιού, τα σχέδια για μετά το θάνατο της Βασίλισσας και την επακόλουθη διαδοχή είναι γνωστά ως «Γέφυρα». Αλλά αν είναι ξαφνικός, απρόσμενος ή ακόμη και δημόσιος – όπως συνέβη με το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα – τότε η είδηση θα βγει αμέσως.

Όπως και να συμβεί, η πλειονότητα του προσωπικού στο παλάτι και οι συναφείς οργανισμοί θα φύγουν από το Παλάτι. Το Royal Court διαθέτει μια τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των εργαζομένων και οδηγίες προς τους εργαζόμενους σε περιπτώσεις όπως αυτή.

Αν ο θάνατος της Βασίλισσας είναι αναμενόμενος, η είδηση θα διαδοθεί μέσω των κύριων τηλεοπτικών καναλιών. Όλα τα κανάλια του BBC θα σταματήσουν το πρόγραμμά τους και θα μεταδίδουν από το BBC1 την ανακοίνωση. Τα άλλα ανεξάρτητα κανάλια δε θα είναι υποχρεωμένα να σταματήσουν το πρόγραμμά τους. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα το κάνουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το