Τοπικά

Προτρέπουν τα παιδιά να σπουδάσουν στον Βόλο οι γονείς για την αποφυγή εξόδων λόγω κρίσης

Αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι γονείς που νουθετούν τα παιδιά τους να διαλέξουν Σχολές στον Βόλο, ώστε να αποφύγουν τα έξοδα των σπουδών. Η τάση αυτή άρχισε να φαίνεται κάπως στην εκδήλωση της κρίσης και χρόνο με τον χρόνο έγινε όλο και πιο έντονη, καθώς με τη μείωση των μισθών οι οικογένειες δυσκολεύονται να στηρίξουν τους φοιτητές στις σπουδές τους.
Μία διάσταση της κρίσης είναι αυτή. Παράλληλα δημιουργείται και το ερώτημα κατά πόσο οι πανελλαδικές αποτελούν για το σημερινό νέο το «στοίχημα ζωής», τον πολύ μεγάλο στόχο που, αν δεν κατακτηθεί, θα σημαδέψει τη ζωή του. Το ερώτημα προκύπτει από τη στιγμή που η ανεργία σήμερα κυριαρχεί και στους αποφοίτους και το πτυχίο ως εφόδια χάνει σταδιακά σε αξία.
Άλλωστε μπορεί και φέτος να αγγίζουν τους 2.000 οι υποψήφιοι από τη Μαγνησία που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά δεν τις αντιμετωπίζουν όλοι με την ίδια κρισιμότητα. Εξάλλου πλέον υπάρχουν και οι επιλογές του εξωτερικού.

Μετριάζονται οι προοπτικές

Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Νίκος Ιωαννίδης ανάφερε για το θέμα πως «στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα δεν μιλάμε για κάθετη ιεράρχηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αποκλεισμένοι της μισθωτής εργασίας και απειλούμενοι είναι δυνητικά όλοι ανεξαρτήτως πλούτου, θέσης και προέλευσης. Η εκπαίδευση αντίστοιχα στο μυαλό των νέων πολύ λίγο μπορεί να εκληφθεί ως παράγοντας κοινωνικής ανόδου. Ο κίνδυνος παγιώνεται και αφορά όλους καλούς και κακούς μαθητές. Δεν είναι η ανεργία και μόνο αλλά η βασανιστική ιδιότητα του «εκτός», ο κοινωνικός αποκλεισμός, ως φαινόμενο βαθύτερο με ψυχολογικές διαστάσεις. Τα αντανακλαστικά των μαθητών και το ενδιαφέρον σίγουρα έχουν αμβλυνθεί . Πολύ εύκολα, ταυτόχρονα με την υπερπροσπάθεια αποδιοργανώνονται οι εσωτερικές τους δυνάµεις στον αγώνα διεκδίκησης μιας θέσης, αλλά κυρίως μιας προοπτικής. Περιορίζονται οι προσδοκίες ενώ ταυτόχρονα απομυθοποιείται η έννοια της επιτυχίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική οχύρωση στην εκ των προτέρων αντίληψη ενός εχθρικού συστήματος που τους οδηγεί στη φτωχοποίηση».

Εφόδιο το πτυχίο, αλλά…

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Βόλου κ. Ανδρέας Συκιώτης επισήμανε πως οι σημερινοί νέοι εκτιμούν πως το πτυχίο είναι ένα σημαντικό εφόδιο για το οποίο αξίζει να προσπαθήσουν. Ίσως σε ένα μικρότερο βαθμό για κάποιους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση παραμένει έντονο. Ωστόσο γνωρίζουν πως το πτυχίο ίσως να μην τους είναι αρκετό για να βρουν μια εργασία. Ίσως να πρέπει να κάνουν και άλλα πράγματα ή και να βγουν στο εξωτερικό. Η αίσθηση της επιλογής του εξωτερικού υπάρχει σε αρκετούς υποψήφιους. Υπάρχουν μάλιστα και αριστούχοι μαθητές που δεν απορρίπτουν το εξωτερικό, πρώτα για σπουδές και μετά για εύρεση εργασίας».

Θέλουν σπουδές στον Βόλο

Το στέλεχος του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Μαγνησίας κ. Αγγελική Καραμπατζάκη έχει χρόνια εμπειρία στην επικοινωνία της με υποψήφιους που τους καθοδηγεί για την επιλογή σχολών στο μηχανογραφικό.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι πως η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να αποτελεί έναν στόχο για τις οικογένειες» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε πως «Γι’ αυτό και οι γονείς νουθετούν το παιδί τους να πετύχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς θεωρούν πως το πτυχίο είναι ένα εφόδιο. Ασφαλώς και γνωρίζουν πως η ανεργία πλήττει τους πτυχιούχους, αλλά οι γονείς λένε στο παιδί τους «πέρνα στο πανεπιστήμιο, πάρε το πτυχίο και βλέπουμε τι θα γίνει…». Ενώ, όμως θέλουν να σπουδάσει, από την άλλη προσπαθούν να πείσουν το παιδί τους να διαλέξει σχολές του Βόλου, ώστε να μην έχουν το κόστος των σπουδών. Αυτή η τάση έχει αυξηθεί μέσα στα χρόνια της κρίσης σε μεγάλο βαθμό. Ξεκίνησε ως τάση αμυδρά στις αρχές της κρίσης και τώρα το βλέπουμε έντονα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το