Τοπικά

Πρωτοβουλία ίδρυσης φορέα «Ελένη Σκούρα» – Σκοπός η ανάδειξη της συμβολής της στον εκδημοκρατισμό της χώρας

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις αναδεικνύονται θέματα, που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων.
Με την ίδια αφορμή αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του τ. αντιπροέδρου της Βουλής κ. Σούρλα και του πολιτικού στελέχους της ΝΔ κ. Κατερίνας Πατσογιάννη να τιμηθεί η πρώτη γυναίκα βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, η Βολιώτισσα Ελένη Σκούρα. Στη σημερινή εκδήλωση στο Forum ανακοινώθηκε από την κ. Πατσογιάννη η απόφαση δημιουργίας ενός καινούργιου φορέα, υπό τη μορφή σωματείου, που θα φέρει το όνομα «Ελένη Σκούρα».

Για την πολιτική και κοινωνική δράση της Ελένης Σκούρα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την ανάδειξη τους , με εξαίρεση τις πρωτοβουλίες του κ. Σούρλα.

Η κ. Κατερίνα Πατσογιάννη σημείωσε πως η εκλογή της Ελένης Σκούρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως συνεχώς τονίζει και ο Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής, ήταν στιγμή σταθμός για τη δημοκρατία μας. Μέχρι τότε οι γυναίκες δεν είχαν κανένα δικαίωμα ούτε να επιλέξουν τον εκπρόσωπό τους σε πολιτικό αξίωμα, ούτε να επιλεγούν οι ίδιες. Η εφαρμογή της καθολικότητας της ψήφου στην Ελλάδα προσωποποιήθηκε το 1953, με την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας βουλευτού της Βολιώτισσας Ελένης Σκούρα.

«Τις ημέρες αυτές που γνωστοποιούσαμε την εκδήλωση αυτή, διαπιστώσαμε ότι πολλές Βολιώτισσες και πολλούς Βολιώτες δεν γνωρίζουν την Ελένη Σκούρα. Αντίστοιχα μπορούμε να φανταστούμε την απήχηση σε επίπεδο επικράτειας.
Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, το οφείλουμε στην ίδια αλλά και στην πολιτική μας ιστορία. Βασικός λοιπόν σκοπός του φορέας μας είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας της Ελένης Σκούρα και η συμβολή της εκλογής της στον εκδημοκρατισμό της χώρας μας.

Θα φροντίσουμε με δράσεις ενημέρωσης, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο τοπικό όσο και σε κεντρικό να γραφτεί το όνομα της Ελένης Σκούρα στο Πάνθεον των πολιτικών που άλλαξαν το ρου της πολιτικής ιστορίας του τόπου», ανέφερε η κ. Πατσογιάννη, ενώ για την προσωπικότητα της Ελένης Σκούρα μίλησε και ο κ. Σούρλας.
«Όλοι εμείς καλούμαστε να παίξουμε ρόλο. Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά και αποφασιστικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτός είναι και ο δεύτερος βασικός σκοπός του φορέα που ιδρύουμε.

Μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, προβάλλοντας θετικά πρότυπα γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική, δίνοντας χρηστικές πληροφορίες για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, οργανώνοντας σχετικά σεμινάρια και επιμορφωτικές ημερίδες μπορούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά ώστε οι γυναίκες να ενεργοποιηθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να γίνουν μέρος της πολιτικής ζωής και μάλιστα να συμβάλλουν καθοριστικά», κατέληξε η κ. Πατσογιάννη.
Για τη ζωή και το έργο της Ελένης Σκούρα μίλησε η δημοσιογράφος κ. Τούλα Κεκάτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το