Τοπικά

Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών

Η ευαισθητοποίηση τριών Βολιωτών απέναντι στις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες ζωής αρκετών γυναικών και την αύξηση των περιστατικών βίας, στάθηκε αφορμή για την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ο Φάρος μας». Αύριο Σάββατο 14 Μαΐου θα γίνει η πρώτη εκδήλωση, με ομιλητές τον δικηγόρο Δήμο Παπαϊωάννου και την ποιήτρια Λουκία Πλυτά, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου. Η κ. Πέπη Κοντογιάννη, εκ των ιδρυτικών μελών της ΑΜΚΕ, μίλησε για την πρωτοβουλία και τους στόχους που τέθηκαν για τη συνέχεια.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να επιδεινώνει την κατάσταση, όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών, η υπάλληλος του ΟΑΕΔ Αλμυρού, μαζί με τον Ανδρέα Χατζή από την 5η Υγειονομική Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και τη Μαρία Μπανάλη, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ένωσαν τις δυνάμεις τους και θέλησαν να αναλάβουν δράση και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία. Η επίσημη «πρώτη» ορίστηκε στο «Joy Coffee Bar» στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, όπου αύριο στις έξι το απόγευμα, θα γίνει η παρουσίαση του δοκιμίου που συνέγραψε η Λουκία Πλυτά, ενώ θα μιλήσει και ο Βολιώτης νομικός, Δήμος Παπαϊωάννου.
«Στην ουσία είμαστε τρεις φίλοι, που ευαισθητοποιηθήκαμε από την αύξηση της βίας, και αποφασίσαμε να δράσουμε, συστήνοντας την εταιρεία. Δεν έχουμε παρά ελάχιστες ημέρες παρουσίας, ενώ σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε συνεργασία με φορείς του τόπου», είπε η κ. Κοντογιάννη και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και η εκδήλωση του Σαββάτου προγραμματίστηκε για να γνωριστούμε με το κοινό του Βόλου».
Με την ελληνική κοινωνία να δείχνει πως έχει υποστεί μία βίαιη μετάλλαξη, ιδίως μετά τα δύο διαδοχικά lockdown και την κοινή γνώμη να κλονίζεται από συνεχόμενα περιστατικά με θύματα γυναίκες κάθε ηλικίας, η κ. Κοντογιάννη επισήμανε πως το να μένουν κλειστά στόματα σε ανάλογες περιπτώσεις, προκαλούν μεγαλύτερο κακό: «Όσοι πέφτουν θύματα βίας, πρέπει να αντιληφθούν πως έχουν υποχρέωση να μιλήσουν και να καταγγείλουν τυχόν κακοποιητικές συμπεριφορές. Και στο δοκίμιο της κ. Πλυτά, με την οποία είμαστε συνάδελφοι, καθώς εργάζεται στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, βλέπουμε πως ακόμη και μορφωμένες γυναίκες, επιλέγουν τη σιωπή, παρότι κακοποιούνται ή ακόμη και να επιστρέφουν σε ένα προβληματικό περιβάλλον. Κάτι που προσωπικά με αφήνει άναυδη. Ή επίσης, όταν διαβάζεις στατιστικές και συνειδητοποιείς πως κάθε εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη δεκάδες γυναίκες πέφτουν θύματα βίας από τους συντρόφους τους, αυτοί οι αριθμοί σε σοκάρουν και δείχνουν την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνουμε. Δυστυχώς, η πανδημία του Covid-19, η οποία προστέθηκε στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, έβγαλε στην επιφάνεια πολλά πράγματα».
Πώς θα επιτευχθεί στην πράξη ένα διαφορετικό μέλλον για τις γυναίκες, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με τη βία; «Πρέπει να ξορκίσουμε τον φόβο που έχει κυριαρχήσει. Όλοι μαζί θα το καταφέρουμε. Όταν μία γυναίκα πέφτει θύμα βίας, οφείλει να μιλήσει», κατέστησε σαφές το ιδρυτικό στέλεχος του «Φάρου» κλείνοντας τη συζήτηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το