Ελλάδα

Πρωτοβάθμια περίθαλψη με «γιατρό για όλους»

Νέα απόπειρα εφαρμογής ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του γιατρό ο οποίος θα παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του και θα τον καθοδηγεί, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου με τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άλλες διατάξεις», οι βασικές παρεμβάσεις του οποίου σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι:

1. Υποχρεωτική εγγραφή όλων των ενηλίκων πολιτών σε προσωπικό γιατρό τον οποίο επιλέγουν οι ίδιοι.

2. Σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό γιατρό σε ειδικούς γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης.

Δέλεαρ για την επιτυχία του εγχειρήματος ο τρόπος αποζημίωσης των γιατρών, που θα είναι κατά κεφαλήν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού για την παροχή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο οποίος μπορεί να είναι είτε ιδιώτης είτε γιατρός κέντρων υγείας ή ΤΟΜΥ. Ειδικά για τους ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς, έκαστος μπορεί να έχει υπό την ευθύνη του έως 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Τον ρόλο του προσωπικού γιατρού μπορεί να αναλάβει γενικός – οικογενειακός γιατρός ή παθολόγος, ενώ σε άτομα με χρόνιες παθήσεις υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ως προσωπικός, και γιατρός άλλης ειδικότητας εφόσον αυτή συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς. Ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται υποχρεωτικά σε προσωπικό γιατρό, η επιλογή του οποίου, από καταλόγους που θα καταρτιστούν ανά περιοχή, θα είναι ελεύθερη. Μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό γιατρό θα επιτρέπεται μια φορά ανά έτος. Επιπλέον, καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό γιατρό, ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Ο προσωπικός γιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και τις υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα παραπομπών δεν ισχύει για τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά. Μέχρι την πλήρη παροχή του συστήματος παραπομπών, καθιερώνεται σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Αντίστοιχα θα υπάρχει και σύστημα «συνεπειών» για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Αν και ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, αυτά μπορεί να αφορούν το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών σε εξετάσεις ή και σε φάρμακα ανάλογα με το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ή ακόμα και στους χρόνους εξυπηρέτησης των πολιτών.

Προσπάθειες για την εφαρμογή ενός προσωπικού γιατρού έχουν γίνει από το 2014, χωρίς επιτυχία. Σήμερα μόλις 1,4 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό, όπως ονομάζεται με βάση το τελευταίο σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Για άλλη μια φορά η επιτυχία του νέου εγχειρήματος θα κριθεί από την αποδοχή που θα έχει από το ιατρικό σώμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το δέλεαρ αυτή τη φορά θα είναι ο τρόπος αποζημίωσης των γιατρών, που θα είναι κατά κεφαλήν, ανάλογα με τον εγγεγραμμένο πληθυσμό και ανά ηλικιακή ομάδα.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το