Πολιτισμός

Πρωτότυποι πίνακες με υφάσματα από τον Νίκο Βερέμη – Εγκαίνια της έκθεσης σήμερα στο Café Classique Φιλίππου

Η φαντασία δεν λείπει από τους πίνακες του Νίκου Βερέμη, απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αγριά. Ο αυτοδίδακτος δημιουργός, αρχής γενομένης από σήμερα και για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες θα εκθέσει στο Café Classique Φιλίππου τα πρωτότυπα έργα του, τα οποία είναι κατασκευασμένα από υφάσματα με την τεχνική patchwork και ανασυνθέτει πίνακες διάσημων καλλιτεχνών.

Το πρώτο lockdown που είχαμε την περσινή άνοιξη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Βερέμη να ασχοληθεί εντατικά με τις συγκεκριμένες κατασκευές, αντλώντας την έμπνευσή του από εμβληματικούς ζωγράφους, όπως ο Γκούσταφ Κλιμτ, ο Πάμπλο Πικάσο, η Φρίντα Κάλο, ο Γιάννης Μόραλης και πολλοί ακόμη που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης. «Από μικρός ασχολούμαι με τη ζωγραφική, και άλλα χειροτεχνήματα. Ειδικά το ξύλο, το αγαπώ πάρα πολύ ως υλικό», ανέφερε ο κ. Βερέμης, ο οποίος στη συνέχεια θυμήθηκε πότε δούλεψε για πρώτη φορά με υφάσματα: «Αυτή η ιδέα μού «καρφώθηκε» στην καραντίνα που είχαμε τον Μάιο του 2020. Στο σπίτι μου υπήρχαν κάποια υφάσματα, τα οποία σκέφτηκα στην αρχή να τα στείλω στην κόρη μου, η οποία επίσης φτιάχνει χειροποίητα αντικείμενα, αλλά λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ίσχυε τότε, δεν βρισκόμασταν. Έπειτα, έτυχε να δω και έναν πίνακα στο ίντερνετ, ο οποίος ταίριαζε με τα υφάσματα που είχα στη διάθεσή μου. Τότε έκανα τον πρώτο μου πίνακα. Πήρα φόρα και φτιάχνοντας αρκετούς ακόμη, πολλοί φίλοι που τους βρήκαν πρωτότυπους, μου πρότειναν να τους εκθέσω. Όπως και θα κάνω τελικά στο καφέ του Λευτέρη Φιλίππου, με τον οποίον εκτός από τη δυνατή φιλία που μας συνδέει, είμαστε και κουμπάροι».

Αναφέροντας περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου, είπε: «Προτίμησα να φτιάξω πίνακες, οι οποίοι είναι αναγνωρίσιμοι στο κοινό. Ο Μοντιλιάνι, ο Μόραλης και ο Κλιμτ, είναι ορισμένοι μόνο από τους διάσημους καλλιτέχνες που επέλεξα. Οι περισσότεροι ανήκουν στο ρεύμα του κυβισμού, που με βοηθάει στη διαδικασία της κατασκευής, μια και είναι πιο εύκολο να συνθέσω. Στην έκθεση θα παρουσιάσω 12 έργα, διαστάσεων 55×70 εκατοστά τα μεγαλύτερα. Τα πιο πολλά είναι 40×60 cm, ενώ το μικρότερο είναι 30×40 εκατοστά. Από αυτά, τα δύο μόνο προέρχονται από φωτογραφία και δεν στηρίζονται σε ζωγραφικούς πίνακες. Μου αρέσει η Φρίντα Κάλο και διάλεξα δύο φωτογραφίες που είχε βγάλει ο Νίκολας Μάρει».
Κάθε έργο του Νίκου Βερέμη είναι μοναδικό, με τον Αγριώτη καλλιτέχνη να εξηγεί τους λόγους που δεν μπορεί να επαναληφθεί: «Δουλεύω κυρίως με υφάσματα επιπλώσεων, τα οποία προμηθεύομαι από έναν φίλο που ασχολείται με ταπετσαρίες επίπλων, τον Βασίλη Ιορδανίδη και μου δίνει από παλιούς καταλόγους ή υφάσματα που αντικαθιστά σε διάφορες δουλειές του. Δεν τα έχω σε μεγάλες ποσότητες και αυτό καθιστά μοναδικό κάθε έργο μου. Από εκεί και πέρα, κάθε ύφασμα έχει διαφορετική υφή και πάχος, ενώ επιλέγω μέσα από πληθώρα χρωμάτων. Φτιάχνω πρώτα το πατρόν πάνω σε χαρτόνι ή ξύλο και το επόμενο βήμα είναι να κολλάω επάνω στις επιφάνειες αυτές κομμάτια υφάσματος. Συνήθως τα χρώματα των υφασμάτων δεν αντιστοιχούν στα χρώματα από τους πρωτότυπους πίνακες. Πάνω σ’ αυτό πειραματίζομαι αρκετά, αφού και οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι. Πολλές φορές δε, ζητάω τη συμβουλή της συζύγου μου Ελένης, η οποία έχει άποψη και αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σ’ αυτό».

Αρκετοί εκπλήσσονται για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες που έχει το πρώην στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του σμηναγού. «Οι συνάδελφοί μου γνώριζαν πως μου άρεσε να ασχολούμαι με τη ζωγραφική. Έπιανε το χέρι μου, όπως έλεγαν παλιά. Όταν ήμουν πιο νέος, ο πατέρας μου δεν είχε τη δυνατότητα εκείνη την εποχή να με στείλει σε κάποια σχολή. Έτσι, στα δεκαεννιά μου χρόνια εισήχθηκα στη Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας) και η ζωγραφική πήγε κάπως παραπίσω. Πλέον όμως υπάρχει χρόνος για να κάνω κάτι που με ευχαριστεί τόσο», παραδέχθηκε.

* Τα εγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Βερέμη θα γίνουν σήμερα στις 9 το βράδυ στο Café Classique Φιλίππου, που βρίσκεται Ερμού 53-55 με Μπόρελ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος, ώριμο να σπάσει το ρήγμα

Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι…

4 Δεκεμβρίου 2023

Απότακτος αστυνομικός ξυλοκόπησε πρώην συνάδελφό του στην Πάρο

Σοβαρό επεισόδιο προκάλεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ένας απότακτος αστυνομικός με πλούσιο παρελθόν σε…

4 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος:Σοκ από τον θάνατο 56χρονου

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον θάνατο του 56χρονου Κων. Λιάνου. Η κηδεία του, θα…

4 Δεκεμβρίου 2023

Καλάθι του νοικοκυριού: Παρατείνεται για άλλους 6 μήνες

Έως τις 30 Ιουνίου του 2024 παρατείνεται το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με το σχετικό…

4 Δεκεμβρίου 2023

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου

Με 22 θέματα ημερήσιας διάταξης, συνεδριάζει σήμερα στις 18:15 του δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Στη συνεδρίαση…

4 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΕ Ολυμπιακός: Ντροπή σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το διεφθαρμένο παρακράτος

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός Πειραιώς με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση…

4 Δεκεμβρίου 2023