Ελλάδα

Πρωτότυπο βίντεο κατά της εξαπάτησης των ηλικιωμένων

Μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων με το «κόλπο» του τηλεφωνήματος ανέβηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με τίτλο «Κάποια τηλεφωνήματα κοστίζουν ακριβά…», η θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. δημιούργησε μια «ταινία» διάρκειας 38 δευτερολέπτων, η οποία δημοσιεύθηκε στους επίσημους λογαριασμούς της ΕΛ.ΑΣ. στο Διαδίκτυο. Η καμπάνια εντάσσεται στην προσπάθεια του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, να υπάρξει εξωστρέφεια και «άνοιγμα» της ΕΛ.ΑΣ. προς την κοινωνία.

 
Μετά τις δράσεις της Αστυνομίας το προηγούμενο τετράμηνο, όπου είχαν μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια σε ΚΑΠΗ, παρατηρήθηκε μείωση του φαινομένου, καθώς οι ηλικιωμένοι ήταν πια υποψιασμένοι. Ωστόσο οι επιτήδειοι συνέχισαν με μεγαλύτερη ένταση και το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί ανησυχητικά πολλές απόπειρες εξαπάτησης πολιτών.
Οι δράστες καλούν βραδινές ώρες στα θύματα και τα ενημερώνουν για υποτιθέμενη πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος από το παιδί τους. Προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή άλλους κρατικούς λειτουργούς, ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από τη φυλακή. Μες στον πανικό και στην απόγνωση οι ηλικιωμένοι πείθονται.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσε τους ηθοποιούς της ομάδας της και έφτιαξε ένα σύντομο, κατανοητό και έξυπνο βίντεο, το οποίο φέρει το μήνυμα «Μην τους πιστεύετε». Κεντρική ιδέα του σεναρίου είναι μια φανταστική συνομιλία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της κυρίας Μαρίας, με άγνωστο άτομο που δηλώνει αστυνομικός και της λέει ότι ο γιος της προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα.
Μεταξύ των συνομιλιών παρεμβάλλεται το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ: «Μην τον πιστεύετε, σας λέει ψέματα. Είναι απάτη. Κάποιοι τηλεφωνούν για να αποσπάσουν χρήματα. Να σας εξαπατήσουν. Προσποιούνται αστυνομικούς ή άλλους κρατικούς λειτουργούς. Πολλές φορές προσποιούνται ότι είναι το ίδιο σας το παιδί. Μην τους πιστέψετε. Ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία. Καλέστε το 100».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το