Τοπικά

Πρωτότυπες εργασίες και βίντεο μαθητών από τη Μαγνησία για το 1821

Με την παρουσίαση των εργασιών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του πρώτου πανθεσσαλικού μαθητικού e- συνεδρίου που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με γενικό θέμα «Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Πρωτότυπες εργασίες και βίντεο παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μαθητές σχολείων του Βόλου. Ειδικότερα, το 26ο Νηπιαγωγείο Βόλου παρουσίασε βίντεο με τίτλο «Με την Ελλάδα στην καρδιά 200 χρόνια μετά» ενώ το 2ο Νηπιαγωγείο Ευξεινούπολης βίντεο με τίτλο «εικόνες από την Επανάσταση μέσα από τα μάτια των παιδιών». Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οι μαθητές μοιράστηκαν ποιήματα όπου «ξεπηδούν» εικόνες τις οποίες επέλεξαν να ζωγραφίσουν αφού συζήτησαν το περιεχόμενο και το νόημά τους. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα ομαδικό φωτο-κολάζ. Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο «Άξιον Εστί» παρουσίασε βίντεο με τραγούδια αλλά και εικαστικές δημιουργίες με τίτλο «Το δικό μου 21΄ και η τέχνη μας ενώνει: από το ένα στο όλον και από το εγώ στο εμείς». Βίντεο παρουσιάστηκε και από το 13ο δημοτικό σχολείο Βόλου με τους μαθητές πρωταγωνιστές στη «Διερεύνηση πηγών, ιστοεξερεύνηση». Το έργο τους ήταν μια ψηφιακή αφήγηση όπου έγινε διασκευή του παραμυθιού της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρελή «Ασπρογάλανο Πανί» που υπάρχει στο Ανθολόγιο της Α-Β τάξης. Τα παιδιά της Α’ τάξης ζωγράφισαν και δημιούργησαν κολάζ το παραμύθι, πλαισιώνοντάς του με τις δικές τους φωνούλες.
Στην εργασία του, το 1ο δημοτικό σχολείο Αγριάς με τίτλο «Λέξεις, ιστορίες και μουσικές 200 χρόνια μετά» παρουσιάστηκαν σε ολιγόλεπτο βίντεο οι δράσεις που εκπονήθηκαν από τους μαθητές των Δ και Στ τάξεων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Τα λόγια των ηρώων του 21 αποτέλεσαν αφόρμηση ώστε να εμπνευστούν οι μαθητές και να έρθουν σε επαφή με ιστορικά γεγονότα. Τα παιδιά του 13ου νηπιαγωγείου Βόλου αφηγήθηκαν ζωντανά όσα έμαθαν για την επανάσταση του 1821 μέσα από πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Παρουσίασαν έτσι τα δικά τους έργα τα οποία είναι εμπνευσμένα από αυτούς τους πίνακες. Δύο βίντεο για τον Ρήγα του Βελεστίνου, τη συμβολική της σημαίας του Ρήγα, τον Θούριο αλλά και την ανάλυση του συμβολισμού της παρουσίασε το 1ο Νηπιαγωγείο Φερών Βελεστίνου ενώ στο 10ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας μέσα από την επεξεργασία της «Χάρτας της Ελλάδος», το μνημειώδες αυτό έργο του Ρήγα Φεραίου, οι μαθητές ανακάλυψαν τα μηνύματα που έκρυβαν τα ποικίλα σύμβολά της. Τα παρουσίασαν με έμμετρο λόγο μέσα από τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.

Η παρουσίαση από τα Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Βόλου «Προμηθέας» είχε ως θέμα τους συμβολισμούς της Χάρτας του Ρήγα. Αρχικά έγινε μια σύντομη αναφορά στην επαναστατική του φυσιογνωμία και στη συνέχεια επισημάνθηκε ο ρόλος της Χάρτας και του Θούριου στον επαναστατικό του σχεδιασμό. Η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στις συμβολικές απεικονίσεις της Χάρτας και στα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο Ρήγας Φεραίος μέσω αυτών στους υπόδουλους Έλληνες.
Έχοντας μελετήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου «Αγιος Ιωσήφ» πολλές εκφάνσεις από τη ζωή των ηρώων του ’21, επικοινώνησαν μαζί τους με ένα γράμμα! Κάθε παιδί απευθύνθηκε σε ήρωα της επιλογής του, εξέφρασε τον θαυμασμό του, μοιράστηκε τους προβληματισμούς του και σχολίασε θετικά και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του, υιοθετώντας έτσι μια κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και συνθήκες.
Ακόμη, έγινε παρουσίαση της διασκευής του βιβλίου «Αγωνίστριες του 1821» των εκπαιδευτικών-συγγραφέων Έλενας Νταβλαμάνου και Αθανασίας Ελευθερούλη. Σε πρωτότυπη αφήγηση παρουσιάστηκε η ζωή και η δράση αγνώστων πλην όμως σπουδαίων γυναικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Χοροθεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από τραγούδια, ποιήματα και εικαστικές δημιουργίες παρουσίασε το «Αξιον Εστί» -Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο.

Ακολούθησε βίντεο από το 13ο Δ.Σ. Βόλου με τίτλο «Ψάχνουμε και ερευνούμε για το 1821 ο Θεόφιλος ζωγραφίζει το ’21» και «Οι σημαίες της επανάστασης». Οι μαθητές του 5ου Νηπιαγωγείου Βόλου, αποφάσισαν να βρουν πληροφορίες για την επανάσταση στον τόπο τους, τη Μαγνησία. Σε βίντεο τα παιδιά εξιστόρησαν με απλό λόγο το χρονικό της επανάστασης ενώ παρουσίασαν και τις αντίστοιχες κατασκευές τους. Τα νήπια του Νηπιαγωγείου Τρικερίου πήραν μέρος στην ομαδική κατασκευή της Τρικεριώτικης φορεσιάς και της παρουσίασής της συμμετέχοντας σε ένα βίντεο με στιγμές από τη σχολική ζωή πάνω στο θέμα, υπενδεδυμένο με παραδοσιακά ακούσματα του Τρικερίου.
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου πραγματοποίησε έρευνα στο σχολικό αρχείο, εντόπισε τεκμήρια και κατέγραψε τα στοιχεία σε μια ειδική ψηφιακή φόρμα διαδικτυακά. Από τα 24ο και το 15ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου παρουσιάστηκαν οι ψηφιακές αφίσες που δημιούργησαν μαθητές των δύο σχολείων αφιερωμένες στους τοπικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αλλά και σε αγωνιστές που συμμετείχαν σε επαναστατικά κινήματα της περιοχής μας. Παράλληλα, το 15οο Δημοτικό Σχολείο Βόλου ανέδειξε μέσα από ένα ψηφιακό δρώμενο τον ρόλο της Μαργαρίτας Μπασδέκη, στη μάχη που δόθηκε στη Μακρινίτσα στις 6 Φεβρουαρίου του 1878. Έρευνα για την καταστροφή της Μακρινίτσας του 1821 μέσα από το δημοτικό τραγούδι πραγματοποίησαν και οι μαθητές του Ι.Δ. «Άγιος Ιωσήφ».
Σήμερα θα παρουσιαστούν οι εργασίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11:30 με τους χαιρετισμούς των επισήμων και θα συνεχιστούν με τις παρουσιάσεις των εργασιών των παιδιών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το