Τοπικά

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για ασθενείς με αλτσχάιμερ ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο ασθενής με άνοια και αλτσχάιμερ θα φοράει τα ειδικά γυαλιά και ποδηλατώντας σε ένα στατικό ποδήλατο θα βλέπει ότι βρίσκεται είτε σε ένα δάσος είτε στην παραλία, καλούμενος παράλληλα να δεχτεί διάφορα ερεθίσματα από ασκήσεις μνήμης. Η άσκηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του αλτσχάιμερ και εκεί στοχεύει το πρωτοποριακό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ» και έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ και αντιπρύτανη κ. Γιάννη Θεοδωράκη.
Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη κατά της εκδήλωσης αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Ένα εικονικό περιβάλλον για την άσκηση ατόμων με άνοια και αλτσχάιμερ» και όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης «πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να ασθενήσουν από την άνοια και το αλτσχάιμερ. Βέβαια τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας από αυτούς τους λόγους αυτούς είναι και η υποκινητικότητα, η έλλειψη άσκησης και γύμνασης. Μάλιστα η κύρια αιτία για το 4% των ασθενών αυτών είναι η υποκινητικότητα. Σκεφθήκαμε, λοιπόν, πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα να ασκηθούν είτε για λόγους πρόληψης είτε για λόγους καλύτερης υποβοήθησής τους, ενώ έχουν νοσήσει. Οι έρευνες λένε ότι τα άτομα με άνοια και αλτσχάιμερ πρέπει να γυμνάζονται, ώστε να μην προχωράει η γνωστική έκπτωση με γρήγορους ρυθμούς. Σε αυτή τη διαδικασία το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ» προβλέπει την ανάπτυξη ενός εικονικού περιβάλλοντος, όπου τα άτομα την ώρα που θα ποδηλατούν πάνω σε ένα ποδήλατο που θα είναι στατικό, θα φορούν ειδικά γυαλιά και θα έχουν μπροστά τους ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον. Αυτό δίνει πολλές δυνατότητες και επιλογές στα άτομα. Γα παράδειγμα θα μπορούν να επιλέγουν, αν θέλουν να γυμνάζονται μέσα σε ένα δάσος ή στην παραλία και τη θάλασσα. Την ίδια στιγμή θα υποβάλλονται και σε ασκήσεις μνήμης. Έτσι την ώρα που θα ποδηλατεί ο ασθενής, το εικονικό περιβάλλον θα του θέτει διάφορα ερωτήματα και ασκήσεων μνήμης, στις οποίες θα απαντά».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως η ιδέα αυτή είναι καινοτόμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο και μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά.
Για την υλοποίηση του προγράμματος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΦΑΑ θα συνεργαστεί με τη Β’ Νευρολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Τσολάκη, η οποία είναι πολύ γνωστή στο επιστημονικό της χώρο και δύο ιδιωτικές εταιρείες που θα αναπτύξουν το συγκεκριμένο λογισμικό. Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθούν έρευνες ακόμη και σε ασθενείς με άνοια και αλτσχάιμερ.
«Προσπαθούμε να κάνουμε ευχάριστες τις συνθήκες άσκησης και γύμνασης αυτών των ανθρώπων. Και με το τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον ο ασθενής βλέπει να έρχονται μπροστά του διάφορες όμορφες εικόνες, ενώ μπορεί να επιλέξει και πόσα μέτρα θα ήθελε να τρέξει. Ταυτόχρονα ο ασθενής μπορεί να ακούσει μουσική και να έχει και άλλες επιλογές. Η εφαρμογή θα ετοιμαστεί στο επόμενο διάστημα, καθώς τώρα σχεδιάζεται» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το