Τοπικά

Πρωτοποριακό φυτώριο σε παλιό μηχανουργείο “Θ”

Ο Κώστας Πρωτολάτης μπροστά από τα φυτώρια εξηγεί την πρωτοποριακή μέθοδο που θα εφαρμόσει
Ο Κώστας Πρωτολάτης μπροστά από τα φυτώρια εξηγεί την πρωτοποριακή μέθοδο που θα εφαρμόσει

Ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στην καρδιά του Βόλου μεταμορφώθηκε σε μονάδα παραγωγής ζωοτροφής με τη μέθοδο της υδροπονίας. Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός Κώστας Πρωτολάτης αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη μία καινοτόμο ιδέα και να καλλιεργήσει μία υπερ-τροφή, που μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τη διατροφή των ζώων και των παραγόμενων προϊόντων τους και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας.

Μία έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων, που καλύπτει τους τρεις ορόφους ενός παλιού μηχανουργείου, μετατράπηκε σε ένα απέραντο φυτώριο, που υπόσχεται να παράγει πέντε τόνους ζωοτροφής σε ημερήσια βάση. Ένα φιλόδοξο σχέδιο πήρε σάρκα και οστά, με τον Κώστα Πρωτολάτη να δηλώνει έτοιμος να φέρει σε πέρας το εγχείρημα που ανέλαβε.
Στη συνοικία της Μεταμόρφωσης, ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου καθώς περνούν από εκεί, με τον Βολιώτη μηχανικό να μιλάει για το πώς προέκυψε η μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας: «Ξεκινήσαμε μία ιδέα πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στο εξωτερικό δουλεύει περισσότερο. Αυτό που δεν βρίσκουν τα ζώα αυτή τη στιγμή έξω, το φυσικό χορτάρι, εμείς θα το φτιάχνουμε εδώ. Θα εφαρμόσουμε τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Το προϊόν που παράγεται και το τροφοδοτούμε στα ζώα είναι 100% βιολογικό, χωρίς κανένα στοιχείο πέραν του νερού. Έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Επειδή δεν φυτεύεται σε χώμα, αλλά σε επίπεδη επιφάνεια, μπορεί να καταναλωθεί με τη ρίζα του. Έτσι, το ζώο λαμβάνει όλες τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται».

Σ01 ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ

«Είμαστε ό,τι τρώμε»
Ο κ. Πρωτολάτης στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο σιτηρέσιο, ιδιαίτερα για τα γαλακτοπαραγωγά ζώα, λέγοντας: «Είναι πάρα πολύ ωφέλιμο. Όταν το ζώο τρέφεται σωστά, αυτό το απομακρύνει από αρρώστιες, σταματάει να έχει οποιαδήποτε ασθένεια, έχει ευεξία, το οργανικό του σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα. Κατ’ επέκταση ωφελούμαστε κι εμείς που θα καταναλώσουμε το γάλα και το κρέας. Ας θυμηθούμε αυτό που είπε κάποτε ο Ιπποκράτης πριν από 2.500 χρόνια: «Είσαι ό,τι τρως». Η υγεία μας στηρίζεται στην τροφή μας. Αν μάθουμε να τρώμε υγιεινά και σωστά, δεν θα χρειαστεί να πάμε ποτέ, μα ποτέ στο γιατρό. Αυτό το λέω ανεπιφύλακτα. Με την τελευταία ανάλυση που έδωσα το χορτάρι στο χημείο εμπεριέχει ασβέστιο, χαλκό, βόριο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, άζωτο, όλα τα δυνατά στοιχεία και 23% πρωτεΐνη. Με όλα αυτά, ένας κτηνοτρόφος δεν χρειάζεται να δώσει κανένα άλλο συμπλήρωμα στα ζώα του. πρόκειται για μία υπερ-τροφή, η οποία πέρα των άλλων θα είναι φτηνότερη στην αγορά, σε σχέση με τις ξηρές τροφές που προμηθεύεται αυτή την περίοδο. Και το βασικότερο; Μπορεί να αυξήσει έως και 40% την παραγωγή γάλακτος».

Σ15 Φ2 ΔΙΣΤ
Τα ράφια σε λίγες ημέρες θα γεμίσουν, αλλάζοντας τη μορφή του παλιού κτιρίου που φιλοξενεί την υδροπονική μονάδα καλλιέργειας

Οι δυνατότητες της μονάδας
Η παραγωγή θα αγγίζει τους 150 τόνους σε μηνιαία βάση, ένας εντυπωσιακός αριθμός, ο οποίος είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες πολλών κτηνοτρόφων της περιοχής. «Κάθε κιβώτιο θέλει επτά ημέρες για να μεγαλώσει. Συνολικά και στους τρεις ορόφους θα τοποθετήσουμε 13.000 κιβώτια. Ο σπόρος θα φυτεύεται σε μία επίπεδη επιφάνεια και το φυτό θα αναπτύσσεται με την υγρασία. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, φτάνει σε συγκεκριμένο ύψος, γύρω στα 20 εκατοστά και μαζί με τη ρίζα του, αρκεί για να πάρουμε το τελικό προϊόν που μοιάζει με τάπητα. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να το προμηθεύονται άμεσα. Η ζήτηση της χλοοτροφής είναι μεγαλύτερη το διάστημα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο. Αυτούς τους μήνες η φύση σταματάει να παράγει πράσινο, οπότε ένας κτηνοτρόφος ψάχνει να βρει λύσεις για το τάισμα και η ζωοτροφή μας είναι εξαιρετική λύση».

Το κόστος της επένδυσης
Όπως είναι φυσικό, μία επένδυση τέτοιου μεγέθους απαιτεί αρκετά χρήματα. Ωστόσο, ο Βολιώτης μηχανικός έδειξε στην πράξη ότι με απλές κινήσεις μπορεί να μειώσει τα κόστη: «Το βασικό πλεονέκτημα έχει να κάνει ότι ενοικίασα ένα παλιό πέτρινο κτίριο, που είναι βιοκλιματικό. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών. Έχει τόσα πολλά παράθυρα, παίρνει φως, αλλιώς δεν θα ευδοκιμούσε το χορτάρι. Δεν μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε χώρο. Από εκεί και πέρα, μιλάμε για μία έκταση 600 τ.μ., ήτοι 200 τ.μ. σε κάθε όροφο. Έπρεπε να βρούμε λύσεις οικονομικές, ώστε να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός. Για παράδειγμα, τα ράφια. Κόστιζαν πάρα πολλά χρήματα. Έπρεπε να σκεφτώ το πιο φτηνό υλικό. Εξάντλησα όλα τα άλλα: Σιδερογωνιές, σωλήνες, ξύλο, οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς. Κατέληξα στο μπαμπού, αλλά και πάλι στοίχιζε. Οπότε, βρήκα καλαμιές στο ποτάμι. Πήγα έκοψα τα καλάμια κι έτσι συναρμολογήσαμε τα ράφια. Μας ήρθε σχεδόν τζάμπα έτσι. Μετά έπρεπε να λύσουμε το θέμα με το αυτόματο πότισμα. Τόσα πολλά φυτώρια, δεν μπορείς να τα ποτίζεις με το χέρι. Θες άπειρες ώρες. Πήγαμε σε ένα παλιατζίδικο, που είχε παλιούς σωλήνες, πεταμένους, που τις ξήλωσαν από χωράφια. Έτσι περάσαμε τις σωληνώσεις και δημιουργήσαμε το μηχανισμό για το αυτόματο πότισμα. Πατέντα κι εκεί. Έπρεπε να βρούμε λύσεις. Υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν μέχρι και 200.000 ευρώ. Για την εποχή μας τέτοια ποσά είναι απαγορευτικά».

«Το κράτος είναι εχθρός»
Κλείνοντας, ο κ. Πρωτολάτης τόνισε ότι το εγχείρημά του βασίστηκε αποκλειστικά σε δικά του κεφάλαια, ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, δίχως κρατικές επιχορηγήσεις: «Με το κράτος έχω πάρει διαζύγιο. Γράψε το όπως το λέω. Η δουλειά μου είναι μηχανικός. Τόσα χρόνια συνάντησα τεράστια γραφειοκρατία. Δεν επιθυμώ καμία ανάμειξη με το κράτος. Δεν θέλω επιδότηση, ενώ κάλλιστα θα μπορούσα να πάρω. Αυτό προτείνω σε γνωστούς και φίλους. Το κράτος, πλέον, είναι ύπουλος εχθρός και όχι σύμμαχος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάποτε βοηθούσε τους επιχειρηματίες. Τώρα δεν είναι αρωγός σε τίποτα και ψάχνει τρόπο μόνο πώς θα κλείσει όλες τις επιχειρήσεις. Είναι καταφανές αυτό. Έχω μία παροιμία για μπούσουλα: «Θεέ μου, φύλαγέ με από τους φίλους μου, γιατί από τους εχθρούς μου, μπορώ και μόνος μου να φυλάγομαι». Περιμένουμε την ανάπτυξη από τους γελοίους που μας κυβερνούν; Ανάθεμα κι εάν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη. Γελάω όταν τους βλέπω να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο. Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Δεν ξέρουμε τι δύναμη που έχουμε εμείς ως πολίτες. Να μάθουμε να κινούμαστε διαφορετικά και αυτόνομα. Στεναχωριέμαι όταν βλέπω φίλους, οι οποίοι παρότι εργάζονται σκληρά αμείβονται με 300-400 ευρώ, αλλά έστω κι έτσι παραμένουν εφησυχασμένοι. Μας πέρασαν μία δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Όχι, έτσι δεν πας μπροστά. Η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο και ιδιαίτερα ο κτηνοτροφικός κλάδος μπορεί να προσφέρει πολλά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το