Τοπικά

Πρωτοποριακό αμυγδαλέλαιο από τον Θανάση Τσαγκαδόπουλο 

 

Μιλήσαμε με τον Θανάση Τσαγκαδόπουλο, γεωπόνο-βιοτεχνολόγο, πτυχιούχο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καινοτόμο επιχειρηματία της περιοχής μας στην παραγωγή αμυγδαλέλαιου. Είναι ιδρυτής της εταιρείας Amygdalea, που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ελαίων ψυχρής έκθλιψης. Είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, καθώς ήταν από τους πρώτους που παρήγαγαν αμυγδαλέλαιο στην Ελλάδα πριν από μια δεκαετία. Όλα ξεκίνησαν μέσα στο περιβάλλον της έντονης οικονομικής κρίσης στις αρχές του 2010. Ο νεαρός γεωπόνος πίστεψε στην ανάγκη αξιοποίησης των πρώτων υλών της ελληνικής γης και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

 

Κύριε Τσαγκαδόπουλε, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παραγωγή αμυγδαλέλαιου; 

Το αμυγδαλέλαιο για μένα θα έλεγα ότι είναι προϊόν της οικονομικής κρίσης. Ήταν περίπου το 2010 όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με κάποιο αγροτικό προϊόν της περιοχής μας. Έτσι διαπίστωσα πως η Μαγνησία, μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων, παρήγαγε και αμύγδαλα. Σκέφτηκα λοιπόν τι θα μπορούσα να κάνω με το προϊόν αυτό. Αφού αγόρασα ένα μηχάνημα από τη Γερμανία πειραματίστηκα με την παραγωγή αμυγδαλέλαιου, καθώς, όπως είχα διαπιστώσει έως τότε, το αμυγδαλέλαιο στη χώρα μας ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου εισαγόμενο. Έτσι, μετά από μερικά χρόνια δοκιμών και έρευνας, η ιδέα έλαβε σάρκα και οστά το 2014 με την ίδρυση της εταιρείας Amygdalea, και την παραγωγή του «Αμυγδαλέλαιου Βόλου». 

 

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες σας; 

Αγοράζω προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής μας, κυρίως ποικιλίες αμύγδαλων «Φυρανιές» και «Τέξας». Το θεσσαλικό αμύγδαλο έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το αμερικάνικο και ισπανικό. Το δικό μας αμύγδαλο είναι ιδανικό και παράγει λάδι άριστης ποιότητας. 

 

Μιλήστε μας για το προϊόν και τον τρόπο παραγωγής του.

Το «Αμυγδαλέλαιο Βόλου» παράγεται με τη διαδικασία ψυχρής έκθλιψης, η οποία διασφαλίζει ότι τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα. Δεν υπόκειται σε ραφινάρισμα και διατηρεί ανέπαφο τόσο το φυσικό του χρυσοκίτρινο χρώμα, όσο και την απαλή του γεύση. Δεν υπάρχουν προσμίξεις, ούτε χρησιμοποιούνται χημικά κατά την παραγωγή του. Παράγεται με ελεγχόμενη θερμοκρασία που δεν αφήνει να αλλοιωθούν τα συστατικά του αμυγδάλου και αυτό ακριβώς αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Μιλάμε λοιπόν για 100% παρθένο έλαιο αμυγδάλου ψυχρής έκθλιψης, χωρίς προσμίξεις, χωρίς χρήση χημικών κατά την παραγωγή του. Αποτελεί επίσης 100% ελληνικό προϊόν. 

 

Ποιες είναι οι χρήσεις του; 

Η απόλυτη καθαρότητα και φυσικότητά του εξασφαλίζει τη γρήγορη απορρόφησή του από την επιδερμίδα, και κατ’ αυτόν τον τρόπο την έλλειψη της αίσθησης λιπαρότητας. Το δικό μας αμυγδαλέλαιο, μπορεί να εφαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα. Οι χρήσεις του είναι πολλές και κάθε γυναίκα βρίσκει τον ιδανικό τρόπο εφαρμογής του. Το αμυγδαλέλαιο παρουσιάζει μεγάλη αξία, τόσο ως καλλυντικό, αλλά και ως βρώσιμο. 

 

Γνωρίζουμε ότι παράγετε και κάποια διαφορετικά προϊόντα ελαίου. Συγκεκριμένα από ρόδι και φραγκόσυκο. Μπορείτε να μας μιλήστε λίγο γι’ αυτά; 

Παράλληλα με το «Αμυγδαλέλαιο Βόλου» ξεκίνησα και την παραγωγή του ελαίου ροδιού που είναι λάδι που προκύπτει από τα σπόρια του ροδιού. Από αυτά προκύπτει ένα πολύ ιδιαίτερο έλαιο με εξαιρετικές ενυδατικές, αντιοξειδωτκές και θρεπτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Πολλές είναι, επίσης, οι έρευνες σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία που μελετούν το συγκεκριμένο έλαιο σε σχέση με την αντιφλεγμονώδη ακόμη και αναπλαστική δράση του.

Εξίσου ιδιαίτερο, είναι το πολύ σπάνιο έλαιο φραγκόσυκου της amygdalea. Συχνά αποκαλείται και «υγρός χρυσός». Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και δρα ευεργετικά, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση και την προστασία της φυσικής υγρασίας της επιδερμίδας, κάνοντάς τη να φαίνεται λεία, υγιής και λαμπερή. Ο όρος όμως του «υγρού χρυσού» δικαιολογείται και από την ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία παραγωγής του τόσο από το στάδιο συγκομιδής των σπόρων από τον κάκτο του φραγκόσυκου, όσο και από τη διαδικασία της έκθλιψης των σπόρων αυτών και την συλλογή της μικρής ποσότητας ελαίου των σπόρων. Αποτελεί εξολοκλήρου μεσογειακό προϊόν, ενώ στην Ελλάδα παράγεται από το πολύ 2-3 εταιρείες. Είναι κρίμα που δεν το εκμεταλλευόμαστε. Το Μαρόκο και η Τυνησία προμηθεύουν όλον τον πλανήτη με το προϊόν αυτό. Η εταιρεία μας είναι πάντοτε σε αναζήτηση ελληνικών πρώτων υλών, είτε καρπών είτε κουκουτσιών (σπόρων) για παραγωγή αντίστοιχων ελαίων ψυχρής έκθλιψης. 

 

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα προϊόντα σας; 

Συνεργαζόμαστε με καταστήματα βιολογικών και φυσικών προϊόντων, με φαρμακεία και με συγκεκριμένα e-shop όχι μόνο στον Βόλο, αλλά και πανελλαδικά. Επίσης, συνεργαζόμαστε με κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας στα spa, καθώς και με άλλες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο κόσμος δέχθηκε όλα μας τα προϊόντα θετικά, καθώς δεν υπήρχαν αντίστοιχα ελληνικά έλαια ψυχρής έκθλιψης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως παράγουμε απολύτως φυσικά προϊόντα, που κάποιος θα διαπιστώσει τις ευεργετικές τους ιδιότητες μόλις τα δοκιμάσει. Υπάρχουν σε συσκευασίες των 100 ml για το αμυγδαλέλαιο και σε 20 ml για το έλαιο ροδιού και φραγκόσυκου. Θέλω να αναφέρω εδώ ότι δραστηριοποιούμαστε και στον τομέα των εξαγωγών με μικρές ποσότητες σε Ελβετία, Κύπρο, Λιθουανία και Πολωνία. 

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι; 

Θα ήθελα να σημειώσω ότι στη δύσκολη πορεία του επιχειρείν, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη από τους αρμόδιους φορείς στις μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται με ίδια κεφάλαια να επεκταθούν και να εδραιωθούν σε αγορές του εξωτερικού. Το περιθώριο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλο. Αν μπορέσουμε και συνεργαστούμε όλοι μαζί (επιχειρήσεις, φορείς, καταναλωτές), τότε θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουμε αξιόλογα προϊόντα και οφείλουμε να τα στηρίξουμε!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εξαγριωμένος γορίλας επιτέθηκε στους φύλακες πάρκου

Λες και έπαιζαν σε ταινία του King Kong ένιωσαν επισκέπτες ζωολογικού κήπου στο Τέξας που…

9 Μαρτίου 2024

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία από το 1540 μέχρι τον Daniel – Τι έλεγε ο Στράβων πριν από 2.000 χρόνια

«Η πιο μεγάλη πλημμύρα, που σημειώθηκε παλαιότερα στα Τρίκαλα, είναι αυτή του 1907. Τις απογευματινές…

9 Μαρτίου 2024

Η ποιήτρια Αγγελική Θάνου στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου

Στο πλαίσιο Δράσης «περί διαχείρισης συναισθημάτων και δημιουργίας ποιήματος» στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Γυμνασίου…

9 Μαρτίου 2024

Αποκαλύψεις για τον παιδόφιλο – Πώς παγίδεψε την 15χρονη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του 48χρονου παιδόφιλου, ο οποίος…

9 Μαρτίου 2024

Άνεμοι μετακίνησαν ολόκληρη λίμνη κατά τρία χιλιόμετρα

Απίστευτο και όμως αληθινό. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι δυνατοί άνεμοι μετακίνησαν τη λίμνη Μάνλι…

9 Μαρτίου 2024

Κατέσχεσαν 11 εκατ. ευρώ από influencers για αδήλωτο εισόδημα

Έντεκα εκατομμύρια ευρώ κατέσχεσαν οι αρχές της Μπολόνια στην Ιταλία από γνωστούς influencers και ψηφιακούς…

9 Μαρτίου 2024