Τοπικά

Πρωτοπορεί το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Βόλου με επικεφαλής τη γιατρό Σμαρούλα Διβάνη

Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Βόλου αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά του είδους του στη χώρα και «πρωταγωνιστεί» σε νέες μεθόδους, συνέδρια και δημοσιεύσεις με επικεφαλής τη γιατρό κ. Σμαρούλα Διβάνη.
«Το Νοσοκομείο Βόλου ενδιαφέρεται για την έρευνα, την ενθαρρύνει έμπρακτα και πρωτοπορεί σε αρκετούς τομείς. Είναι το πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο που εφάρμοσε την κυτταρολογία υγρής φάσης, μέθοδο που άνοιξε νέους ορίζοντες στην Κυτταρολογία και ελαχιστοποίησε τον προεγχειρητικό χρόνο διάγνωσης του ασθενούς και πολλαπλασίασε τις διαγνωστικές δυνατότητες διατηρώντας και καλή την ψυχολογία του, στοιχείο πολύ σημαντικό για όλες τις ασθένειες. Γίνεται ανίχνευση και διερεύνηση των στελεχών του ιού Human Papilloma Virus που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μάλιστα με δύο σύγχρονες μεθόθους PCR», τόνισε η διευθύντρια κ. Σμαρούλα Διβάνη.

Νέες ανακαλύψεις για το ουροποιητικό, τα μάτια και τη χρόνια βλεφαρίτιδα
Στα νέα επιτεύγματα περιλαμβάνεται η ανίχνευση νεοπλασμάτων αρχικού σταδίου του ουροποιητικού και η «ανάγνωση» των κυττάρων του επιπεφυκότα του οφθαλμού.
Το καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνωμα του ουρογεννητικού στον άνθρωπο μετά από αυτό του προστάτη. Στον άνδρα αποτελεί τον 4ο κατά σειρά καρκίνο, μετά από αυτούς του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, ενώ στη γυναίκα τον 8ο.
Μία νέα τεχνολογία που ανιχνεύει νεοπλάσματα αρχικού σταδίου του ουροποιητικού συστήματος χωρίς χειρουργική επέμβαση γίνεται σε ασθενείς του Νοσοκομείου Βόλου.

Το «Αχιλλοπούλειο» είναι το πρώτο ελληνικό νοσοκομείο, στο οποίο εφαρμόστηκε η τεχνολογία αυτή και ακολούθησε το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης μετά τα επιτυχή αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στη Σουηδία.
Μετά την ερευνητική εργασία της διευθύντριας του Τμήματος Κλινικής Κυτταρολογίας κ. Σμαρούλας Διβάνη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ACTA CYTOLOGICA και στο βρεττανικό CYTOPATHOLOGY, έγινε δυνατή η «ανάγνωση» των κυττάρων του επιπεφυκότα του οφθαλμού, έτσι π.χ. μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τη σωστή θεραπευτική αγωγή που πρέπει να λάβει ένας ασθενής με κόκκινο μάτι που υποφέρει, αφού έχουμε την ακριβή διάγνωση.

Άλλες ερευνητικές εργασίες της κ. Διβάνη οδήγησαν στη διερεύνηση της χρόνιας βλεφαρίτιδας και των επίμονων δερματικών αλλοιώσεων, που αποκάλυψε ότι αρκετές οφείλονται στο άκαρι Demodex Folliculorum .
Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί όταν γνωρίζει ο ασθενής που πρόκειται για παράδειγμα να χειρουργηθεί για καταρράκτη, θα προηγηθεί η θεραπεία του χωρίς να κινδυνεύει από επιπλοκές.
Τα αποτελέσματα των εργασιών σε ασθενείς του νοσοκομείου δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό ACTA CYTOLOGICA και παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυτταρολογίας στην Πορτογαλία.
Η εξέταση αυτή γίνεται μόνο στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.

Το Demodex κρύβεται σε κυλινδρικές μακρόστενες συσσωρεύσεις πιτυρίδας που βρίσκονται γύρω από τη βάση των θυλάκων των βλεφαρίδων, που αποτελούνται από λιπίδια, ακάρεα σε αποσύνθεση και κερατίνη.
Όταν καθαριστούν αυτοί οι κυλινδρικοί σχηματισμοί τότε οι ουρές των παρασίτων γίνονται ορατές μέσα από μια εξέταση με το ειδικό οφθαλμολογικό βιομικροσκόπιο.
Υπολογίζεται ότι στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω σκύλου ή γάτας.
Πραγματοποιείται επίσης στο τμήμα διερεύνηση των κακοήθων νεοπλασμάτων και προγνωστικών μοριακών δεικτών του καρκίνου του μαστού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το