Παραπολιτικά

Πρωτοπόρα η Θεσσαλία “Θ”

Η Θεσσαλία μαζί με την Κρήτη και την Ήπειρο είναι οι πρώτες τρεις περιοχές της χώρας, που ολοκλήρωσαν την αναθεώρηση του σχεδιασμού τους για τα απορρίμματα.

Πριν από λίγες ημέρες τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ενέκριναν τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύουν τα κείμενα των περιφερειακών σχεδιασμών για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) για την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το τελευταίο στάδιο, η κύρωση των πρώτων περιφερειακών σχεδιασμών.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει τρεις μονάδες στους ΧΥΤΑ Λάρισας (δυναμικότητας 75.500 τόνων απορριμμάτων ετησίως), Βόλου (64.500 τόνοι ετησίως) και Τρικάλων (59.100 τόνοι ετησίως), που θα δέχονται και βιοαπόβλητα, αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, ανακύκλωση με τρία ρεύματα κ.ά. «Οι ποσοτικοί στόχοι του νέου σχεδιασμού είναι πολύ φιλόδοξοι, δύσκολα θα επιτευχθούν», δηλώνει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Επιπλέον, η αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού θα κοστίσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ στη χώρα, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, χρειάζεται επίσης πολλή δουλειά στην ενημέρωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε… πλύση εγκεφάλου στον κόσμο, για να καταλάβει τα αυτονόητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το