Τοπικά

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελλάδα θα υπογράψει η Σερβία για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, με τον υπουργό Παιδείας της χώρας να επισκέπτεται χθες τις τάξεις εκπαίδευσης 35 παιδιών στο κτίριο Μουρτζούκου. Ο κ. Μλάντεν Σάρτσεβιτς επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο σέρβικης γλώσσας, το οποίο λειτουργεί φέτος στον Βόλο, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
“Aγαπάμε τα παιδιά μας σε όποια πόλη ή χώρα βρίσκονται. Η υποχρέωση ενός υπουργού Παιδείας είναι να είναι κοντά σε αυτά τα παιδιά και να τα φροντίζει. Είμαι υπουργός Παιδείας δύο χρόνια. Αυτό που έθεσα ως σκοπό μου, είναι όλα τα παιδιά που ζουν στη Σερβία ή σε άλλη χώρα του κόσμου να έχουν το ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται εντός και εκτός χώρας. Τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την Ελλάδα, μια χώρα που έχουμε στενούς δεσμούς φιλίας»
Τα τελευταία 20 χρόνια σπούδασαν στη Σερβία πάνω από 5.000 Έλληνες και πριν από λίγες ημέρες το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου γιόρτασε τα 210 χρόνια του και βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

«Εχω ήδη συνεννοηθεί με τον Έλληνα ομόλογό μου που είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Μάιο στην Αθήνα και μετά στο Παρίσι για την υπογραφή νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας σε επίπεδο εκπαίδευσης.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές είναι τα θετικά στοιχεία της χώρας που θα σπουδάσουν έτσι ώστε να επωφεληθούν από αυτά. Για μάς είναι πολύ ενδιαφέρον ο τουρισμός όταν μιλάμε για την Ελλάδα ενώ στη χώρα μας ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Σήμερα συζητήσαμε για ένα συνέδριο που θα γίνει στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο που αφορά και διάφορα προγράμματα για τεχνολογικά πάρκα και συζητήσαμε για την κατασκευή τέτοιων πάρκων στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε.
Ο κ. Σάρτσεβιτς τοποθετήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε πως τα Σκόπια πριν από 100 χρόνια ονομάζονταν δημοκρατία του Βαρδάρη ή Νότια Σερβία…

«Τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα μαζί με τη Σερβία προσπάθησαν να επιλύσουν κάποια θέματα στην περιοχή αναφορικά και με την Τουρκία, ενώ στον Β Παγκόσμιο δημιουργήθηκαν κάποιες εθνικότητες και μιλάμε για κάτι που ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όταν μιλάμε για το όνομα της συγκεκριμένης χώρας, αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως ότι στοιχεία βρίσκονται από ανασκαφές, αν αφορούν την αρχαιότητα, έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Αν αφορούν τον μεσαίωνα, έχουν να κάνουν με τα σέρβικα μοναστήρια. Δεν μπορώ να κατανοήσω κάποιες φορές τους ευρωπαϊκούς κανόνες και εστιάζω στην επαρχία μας. Στην περιοχή του Κοσυφοπεδίου, υπάρχουν 386 μοναστήρια που δεν έχουν γκρεμιστεί ενώ βρίσκεται και ένας μικρός αριθμός τζαμιών από την οθωμανική περίοδο.
Η Ελλάδα είναι η χώρα της φιλοσοφίας και νομίζω ότι μου υποβάλατε ένα φιλοσοφημένο ερώτημα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το