Τοπικά

Πρωτοχρονιά με αιθαλομίχλη στο Βόλο – Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα επικίνδυνα σωματίδια 

Πρωτοχρονιά με αιθαλομίχλη έκανε ο Βόλος . Η πτώση της θερμοκρασίας έβαλε φωτιά και τζάκια και σόμπες και ο Βόλος «χάθηκε» μετά τις 9 το βράδυ στους καπνούς.

Το σύννεφο της αιθαλομίχλης παραμονή Πρωτοχρονιάς και την πρώτη μέρα του νέου χρόνου έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Οι μετρήσεις την πρώτη ημέρα του χρόνου ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Τα επικίνδυνα σωματίδια κυμαίνονταν μέχρι τις 9 το βράδυ στα 28 mlg3 και στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στα 211. Μέχρι τις 12 το βράδυ οι τιμές κυμαίνονταν από 211 mlg3 μέχρι 119 mlg3.
Ο μέσος όρος για την 1η Ιανουαρίου κατέδειξε το επικίνδυνο νούμερο που ξεπέρασε τα όρια της νομοθεσίας και κατέγραφε 51mlg3.
Τον μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη έχει επισημάνει ο Ιατρικός Σύλλογος καθώς η αιθαλομίχλη είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία από ό,τι οι ρύποι των αυτοκινήτων.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, εξαιτίας της εισπνοής πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι προσροφώνται στα αιωρούμενα σωματίδια (βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης), είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Μεγαλύτερο κίνδυνο, διατρέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά έως δύο ετών, τα οποία εκτίθενται σε αυτά τα σωματίδια, πέντε με επτά φορές περισσότερο από τους ενηλίκους.
Οι μετρήσεις στο Βόλο έχουν καταδείξει ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων που εκπέμπονται κατά την καύση βιομάζας για θέρμανση σε τζάκια και σόμπες, στη διάρκεια του χειμώνα, είναι υψηλότερες από εκείνες που προκύπτουν από την κυκλοφορία των οχημάτων. Από τις χημικές αναλύσεις που έγιναν για 19 καρκινογόνες ουσίες (PAH – πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες) βρέθηκε ότι τα σωματίδια που προέρχονται από καύση βιομάζας περιείχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε PAH από εκείνα που εκπέμπονται από άλλες πηγές.
Όταν ο άνθρωπος εκτίθεται σε ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία περιλαμβάνουν πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ένα μεγάλο τμήμα (πιθανώς μεγαλύτερο του 80%) των εισπνεόμενων ενώσεων αναμένεται να εναποτεθεί στο επιθήλιο, δηλαδή τη «φόδρα» που ντύνει τους πνεύμονες και να απορροφηθεί άμεσα από το αίμα. Επιπλέον, μικρό μέρος απορροφάται και μεταβολίζεται στην τραχεία και στους βρόγχους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το