Τοπικά

Πρώτο βραβείο στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου – Αφορά εργασία για τις νεογνικές λοιμώξεις 

Το 1ο βραβείο καλύτερης εργασίας που ανακοινώθηκε στο ετήσιο, 55ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο το οποίο διεξήχθη στην ΚΩ έλαβε η παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Το θέμα της εργασίας αφορούσε στις νεογνικές λοιμώξεις.
Το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο (έπαθλο) που εξασφάλισε η παιδιατρική ήταν εις μνήμην καθηγητού παιδιάτρου Ν. Ματσανιώτη.
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου κ. Αναστασία Κατσιαρδάνη-Αναστασίου ανέφερε πως στο ίδιο ακριβώς συνέδριο, πριν 4 χρόνια, στο 52ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο στη Ρόδο, μία αντίστοιχη εργασία, υπό την δική μου επίβλεψη και σε συνεργασία με άλλους Παιδιάτρους της Κλινικής μας, που αφορούσε παρόμοια αναλυτική περιγραφική μελέτη για τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν με πνευμονία, στην κλινική μας, είχε πάρει πάλι το ίδιο Α’ βραβείο (Έπαθλο). Επιπλέον προσωπικά είχα τη μεγάλη τύχη να βραβευθώ από Έλληνες και ξένους κριτές τότε με το Α’ Πανελλήνιο Χωρέμειο έπαθλο (εις μνήμην Χωρέμη), πάλι στη Ρόδο το 1996, στο 34ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, για την καλύτερη εργασία στον τομέα της έρευνας τότε και η οποία αφορούσε στα συμπεράσματα του 1ου μεταπτυχιακού μου, το οποίον ολοκλήρωσα σε συνεργασία με το ερευνητικό εργαστήριο των Λοιμώξεων, του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Παν/μιο), μετά από λήψη μετεκπαδευτικής άδειας, από την υπηρεσία μου και μετά από Υποτροφία που έλαβα από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), μετά από συμμετοχή μου σε εξετάσεις στο 28ο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Μελέτη για νεογνικές λοιμώξεις
Η επιδημιολογική μελέτη για τις νεογνικές λοιμώξεις υλοποιήθηκε από τις: Σοφία-Δήμητρα Μπαμπαλίτσα, Σταυρούλα Γακίκου, Χαρίκλεια Μάγγου, Μαρία Μπίσσα, Κυριακή Ν. Βελαλή, Ελένη Ατματζίδου, Μαρία Γ. Γιαννίκη, Δήμητρα Παπακυρίτση, Μαρία Σαρηγιάννη, Θεόδωρο Τσικρίκα, Βασίλειο Βλαχόπουλο, Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη.
Όπως αναφέρθηκε στην έρυενα η νεογνική σηψαιμία ποικίλλει στον ορισμό της και βασίζεται σε κλινικο-εργαστηριακά ευρήματα που κάνουν τη διάγνωσή της πολύ δύσκολη. Η νεογνική λοίμωξη (ΝΛ) μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε πρώιμη και όψιμη. Στα νεογνά με πρώιμη νεογνική λοίμωξη, αυτή εμφανίζεται, κυρίως μέσα σε 24 ώρες (85%), σε 24-28 ώρες (5%), ενώ σε 48-72 ώρες, το υπόλοιπο ποσοστό. Η έναρξή της είναι πιο ταχεία στα πρόωρα νεογνά. Η όψιμη ΝΛ εμφανίζεται στις 4-90 ημέρες ζωής και σχετίζεται με το περιβάλλον ανάπτυξης του.
Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των περιπτώσεων πρώιμης και όψιμης ΝΛ, νεογνών που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Προώρων, το χρονικό διάστημα 2015-2016, η κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση, συνεκτίμηση και η συσχέτιση με δημογραφικούς-περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες, καθώς και η θεραπευτική διαχείριση και έκβαση της νοσηλείας τους.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 118 περιπτώσεις ΝΛ, 61 (2015) και 57 (2016), 38 θήλεα (33,3%) και 80 άρρενα (67,7%). Τα 73 (61,8%) παραπέμφθηκαν απευθείας από τη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου μας, 29 (24,5%) από τις αίθουσες τοκετών και Χειρουργείο, 7 (5,9%) από ιδιωτική μαιευτική κλινική και 8 (6,7%) παραπέμφθηκαν από ιδιώτη παιδίατρο έπειτα από την έξοδό τους από τα μαιευτήρια και ένα που γεννήθηκε εν πλω (0,85%). Σε 47,5% (56) διενεργήθηκε φυσιολογικός τοκετός και σε 52,5% (62) καισαρική τομή. Η παιδιατρική κλινική διαχειρίστηκε με επιτυχία και έγκαιρα τις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων ΝΛ, (παρά την απουσία πλήρως εξειδικευμένου νεογνολόγου), σε καμία από τις οποίες δεν ανευρέθη θετική, με παθογόνο μικροβιακό παράγοντα, καλλιέργεια αίματος, ή ΟΝΠ. Μόνο 3 περιπτώσεις/ανά έτος, επιμένουσας σοβαρής συμπτωματολογίας ΝΛ, απαιτήθηκε να διακομιστούν σε ΜΕΝ, Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το