Πολιτισμός

Πρώτο βραβείο στον Νίκο Φυτά για τη συγγραφή θεατρικού έργου στον διαγωνισμό «Δύο μέτρα φιλί»

Το μονόπρακτο που έγραψε ο Νίκος Φυτάς, χάρισε στον ταλαντούχο σκηνοθέτη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της συγγραφής θεατρικού στον θεματικό διαγωνισμό «Δύο μέτρα φιλί», που διοργάνωσε ο «ATHENA Organization» πριν από λίγους μήνες. Τα αποτελέσματα, που θα επισημοποιήσουν την πρωτιά του ανάμεσα σε 287 συμμετοχές, θα ανακοινωθούν επίσημα εντός των προσεχών ημερών.

Ο διαγωνισμός ήταν διαδικτυακός και έλαβαν μέρος νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας 18 μέχρι 40 ετών, που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε οκτώ κατηγορίες: Σύνθεση – τραγούδι – στίχοι, σκηνοθεσία κινηματογράφου, σκηνοθεσία θεάτρου, υποκριτική, χορός, φωτογραφία, συγγραφή θεατρικού και συγγραφή διηγήματος – ποίησης. Ο «ATHENA Organization» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποκλειστικά κοινωφελή χαρακτήρα και στη συγκεκριμένη δράση, που στόχευε στην ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid – 19, συνεργάστηκε με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέφανο Κακαβούλη.
Ο Νίκος Φυτάς έλαβε μέρος με το έργο «Δύο μέτρα φιλί», επιλέγοντας να δανειστεί αυτούσιο τον τίτλο του διαγωνισμού. «Το θεατρικό που έγραψα, είναι ένα μονόπρακτο σε μία πράξη. Και παρότι είναι μόλις τρεις σελίδες, το έργο στη σκηνή βγαίνει γύρω στα εβδομήντα λεπτά. Είναι μία μουσική παράσταση κι αυτό που πραγματεύεται είναι το φιλί της τέχνης. Το φιλί που είναι αναγκαίο για το κοινό και το δίνει η τέχνη, πάντοτε με μία απόσταση, το οποίο όμως δυστυχώς με αυτούς τους καιρούς δεν το έχουμε. Ένα φιλί, ένα χάδι, λίγη θαλπωρή», περιέγραψε σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο του θεατρικού, με το οποίο διαγωνίστηκε.
Η μουσική κυριαρχεί στο μονόπρακτο «Δύο μέτρα φιλί». «Στο έργο είναι μία ηθοποιός κι ένας πιανίστας και διατρέχουμε όλη τη μουσική ιστορία του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Ξεκινάμε με μελοποιήσεις του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και του Νίκου Γκάτσου και φτάνουμε μέχρι Χατζιδάκι, αλλά και πιο σύγχρονα άσματα. Βγάζει συναίσθημα, αλλά όχι συναισθηματισμό. Αυτό μου επισήμαναν και οι κριτές», σχολίασε στη συνέχεια ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Βόλου, ενός άκρως επιτυχημένου θεσμού στην πόλη, που όσα χρόνια διεξάγεται, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Στο μεταξύ, η είδηση πως ο Νίκος Φυτάς βραβεύτηκε στον διαγωνισμό του «ATHENA Organization» προσέλκυσε μεμιάς το ενδιαφέρον ανθρώπων από τον χώρο του θεάτρου, που επικοινώνησαν με τον νικητή. «Ήδη επικοινώνησαν μαζί μου παραγωγοί από δύο ιδιωτικά θέατρα, αλλά και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και ζήτησαν να τους στείλω το κείμενό μου για να το δούνε», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το ενδεχόμενο να σκηνοθετήσει ο ίδιος το «Δύο μέτρα φιλί»; Δεν αποκάλυψε τις σκέψεις του για το μέλλον, χωρίς, ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει την καλλιτεχνική ευθύνη του ανεβάσματος της παράστασης σε κάποιον άλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το