Τοπικά

Πρώτο βραβείο για ρομπότ με κινούμενο χέρι από μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Βόλου για ΑΜΕΑ

Το πρώτο βραβείο στο 6ο πανελλήνιο φεστιβάλ ρομποτικής που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μέσω του Πειραματικού Γυμνασίου έλαβε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου με τη μία εκ των δύο ομάδων που διαθέτει, τους «Ρομποτικούς Κένταυρους». Η κατασκευή είχε τίτλο «THE FIRST EV3 HAND» και αφορούσε ένα ρομποτικό χέρι που κατασκευάστηκε με περισσότερα από 700 κομμάτια lego με σκοπό να βοηθηθούν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βασίλειο Δαγδιλέλη και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για την ομάδα ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Βόλου που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και περίπου έναν χρόνο με την ενεργό καθοδήγηση του διευθυντή του Γυμνασίου κ. Γιάννη Καραφέρη και του καθηγητή κ. Δημήτρη Πάτρα.
Η βράβευση των μαθητών αφορούσε στην κατηγορία των Γυμνασίων.
Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης δήλωσε πως «το συγκεκριμένο ρομπότ είναι 100% κατασκευή των παιδιών που ανέλαβαν τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, ενώ εμείς τους βοηθήσαμε στην παροχή των υλικών».

Συνειδητοποιημένοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους οι μαθητές της Α’ Τάξης κατασκεύασαν το ρομπότ αφιερώνοντας πολλές ώρες εξάσκησης για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα ήδη ετοιμάζονται για τον διαγωνισμό του «Νόησις» που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη.
Την ομάδα που βραβεύτηκε, αποτελούν πέντε μαθητές. Ο Κωνσταντίνος Ρίζος που ασχολείται με τη ρομποτική από την ηλικία των τριών ετών, μας είπε πως «δουλέψαμε ομαδικά και έτσι ήταν πιο εύκολο με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό για να κατασκευάσουμε το ρομπότ. Μάλιστα ασχολούμασταν με την κατασκευή του ολόκληρες εβδομάδες».
Από την πλευρά του ο μαθητής Δημήτρης Πατατούκος επισήμανε πως «μου αρέσει ιδιαίτερα η ρομποτική. Ήταν μια σημαντική επιτυχία που όλοι συμβάλαμε».
Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Κασούμης χαρακτήρισε ως πολύ ωραία την εμπειρία του διαγωνισμού. «Σε τέσσερις ώρες έπρεπε να συναρμολογήσουμε το ρομπότ και μέσα από την ομαδικότητα τα καταφέραμε».

Ο Νίκος Γουβιώτης τόνισε πως «το κινούμενο χέρι μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλά τα άτομα με αναπηρία υποκαθιστώντας βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου χεριού. Και είναι σημαντικό που κατασκευάσαμε κάτι το οποίο θα είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο».
Από την πλευρά του ο Άγγελος Καραγιάννης υπογράμμισε πως «μου αρέσει πολύ η συνεργασία που έχουμε με την ομάδα της ρομποτικής. Είμαστε κολλητοί φίλοι και βρίσκουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «η ρομποτική θα βοηθήσει σημαντικά τον άνθρωπο στο μέλλον. Για παράδειγμα το κινούμενο χέρι είναι προγραμματισμένο να σηκώνει βάρος και δεν κουράζεται ποτέ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το