Ελλάδα

Πρώτο βήμα για τον διάλογο στο αγροτικό

Η αρχή για τον διάλογο στο Αγροτικό έγινε χθες, με τις προτάσεις που κατάθεσε στο Μέγαρο Μάξιμο και στην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων, Δημήτρης Δημογιάννης.

Ομως η συνάντηση παραπέμπεται για το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να γίνουν διεργασίες κι άλλες επαφές, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση αγροτών.

Ωστόσο μια μεγάλη μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι μπήκε μπροστά για τον διάλογο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και κάποιοι διαμηνύουν ότι «δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τα μέλη της».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, χαιρέτισε την υποβολή του υπομνήματος, όμως επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, επιμένοντας στην ευρύτερη αντιπροσώπευση.

«Είναι θετικό το ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται, στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα να υποβληθούν γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση, όχι μόνο να υπάρχει μια αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «προέχει αυτή την ώρα η εκπροσώπηση να είναι αντιπροσωπευτική».

Η απόφαση για την κάθοδο του Δημ. Δημογιάννη στην Αθήνα πάρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Επιλέχθηκε μια ολιγομελής ομάδα αγροτοσυνδικαλιστών, που ήταν κοντά στην Αθήνα, καθώς θα ήταν δύσκολο να μετακινηθούν αγροτοσυνδικαλιστές από τη Μακεδονία.
Εκτός του Δημ. Δημογιάννη, που είναι επικεφαλής του μπλόκου της Αλαμάνας Φθιώτιδας, ήταν ο Γιάννης Συλαίος και ο Ανδρέας Μακρής και οι δύο από το ίδιο μπλόκο, μάλιστα ο κ. Μακρής και ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ).
Είναι χαρακτηριστικό πως η αντιπροσωπεία των αγροτών δεν ενημέρωσε προηγουμένως κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν ζήτησαν ραντεβού, φρόντισαν όμως να κάνουν γνωστό στους δημοσιογράφους ότι θα μεταβούν εκεί.
Στην είσοδο τους περίμενε η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. «Δεν μπήκαμε στην ουσία της συζήτησης. Δεν δώσαμε καμία διευκρίνιση, μόνο παραδώσαμε το υπόμνημα με τα αιτήματά μας και είπαμε στην κ. Γεροβασίλη να τα μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό, εκείνος να τα μελετήσει και όταν είναι έτοιμος, να μας καλέσει να συζητήσουμε», δήλωσε στο «Εθνος» ο Δημ. Δημογιάννης.
Η επίσκεψη των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε μισή ώρα και η συνάντησή τους με την Ολγα Γεροβασίλη περίπου 20 λεπτά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τους είπε πως η χώρα βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις θέσεις τους στον πρωθυπουργό.
Το τρισέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις των μελών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής υπογράφουν 30 μπλόκα, 18 αλιευτικοί σύλλογοι και 6 φορείς. Σε αυτό ζητείται η καθιέρωση του μητρώου των αγροτών, η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια κ.ά.
«Ολες οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες και τεκμηριωμένες. Επιδιώκουμε συζήτηση για όλα τα θέματα πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την επιβίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ψαράδων και εκπροσώπων φορέων», μας είπε ο κ. Δημογιάννης.
«Προβοκάτσια»
Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του μπλόκου των Τεμπών. Η συντονιστική επιτροπή συνεδρίασε χθες επί πέντε ώρες και ο Χρήστος Σιδερόπουλος καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και «υπονόμευση του αγώνα των αγροτών από την Πανελλαδική Επιτροπή».
«Ηταν μια διασπαστική κίνηση αυτή που έκαναν, να κατέβουν στην Αθήνα και να παραδώσουν τα αιτήματά τους. Εξυπηρετούσε την προβολή συγκεκριμένων προσώπων», δήλωσε στο «Εθνος», προσθέτοντας ότι «επιχειρούν να προβοκάρουν τον αγώνα των αγροτών. Δεν θα τους περάσει. Δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».
Δηκτική ήταν και η στάση των εκπροσώπων του μπλόκου των Μαλγάρων, που συντάσσονται με τα Τέμπη. «Τα αιτήματα των αγροτών ήταν γνωστά, εμείς τα είχαμε στείλει από την περασμένη εβδομάδα, άρα η κίνησή τους κάπου αλλού αποσκοπεί», σχολίασε ο Κώστας Ανεστίδης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβουν τελικά στην Αθήνα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το