Κόσμος

Το πρώτο βήμα για λύση στο Προσφυγικό και τα εμπόδια

merkel ntavouto

Ενα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανακοπή σε πρώτη φάση του μεταναστευτικού ρεύματος, το οποίο απειλεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση που υπονομεύει την ενότητα της Ευρώπης και έχει προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στην Ελλάδα, έγινε προχθές με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από παζάρια, παλινωδίες, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που άφησαν βαθιά σημάδια στην ΕΕ, αλλά τελικά η επιμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, σε πείσμα και των εσωτερικών αντιπάλων της, οδήγησε στον συμβιβασμό και στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με την Τουρκία.

Για την Ελλάδα η προχθεσινή συμφωνία, την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανακοπεί η προσφυγική ροή και να υπάρξουν νόμιμες οδοί επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία που θα καθιστούν άσκοπο το ταξίδι προς την Ελλάδα, καθώς η Βαλκανική Διαδρομή θα μένει κλειστή. Συγχρόνως η ΕΕ θα προσφέρει γενναία βοήθεια οικονομική και σε υλικοτεχνική υποδομή στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα κατάσταση και για να καταστεί λειτουργική η συμφωνία. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα από σήμερα το βράδυ Κυριακή 20 Μαρτίου αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι για ένα μεγάλο διάστημα σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων θα παραμένουν στο ελληνικό έδαφος, τόσο εκείνοι που θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου (για να αποφύγουν την επιστροφή στην Τουρκία) όσο και οι παράτυποι μετανάστες.

Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση είναι σε εθελοντική βάση για τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα καλείται μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να ρυθμίσει όσα απαιτούνται για την υλοποίησή της, με τον κίνδυνο πάντα να είναι η Τουρκία αυτή που θα υπονομεύει τη συμφωνία και απλώς να ρίχνει την ευθύνη στην… κωλυσιεργία της ΕΕ και τις καθυστερήσεις της Ελλάδας.

Οι 28 συμφώνησαν για την επανεγκατάσταση 72.000 προσφύγων από την Τουρκία στο πλαίσιο της επίμαχης πρόβλεψης «ένας προς έναν» όπου η Άγκυρα θα μπορεί να στέλνει έναν Σύρο πρόσφυγα απευθείας στην Ευρώπη, για κάθε έναν που θα επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν καλυφθεί αυτός ο αριθμός καθώς αναφέρεται ότι θα διακοπεί ο μηχανισμός και θα συνεχισθεί η διαδικασία σε «εθελοντική βάση».

Τα «αγκάθια»
Σε πρακτικό επίπεδο η χώρα μας θα χρειαστεί περίπου 4.000 πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό, από τους οποίους σχεδόν 2.500 θα διατεθούν από τις άλλες χώρες-μέλη για να αντιμετωπίσουν και να διαχειρισθούν τις ροές στα ελληνικά νησιά. Πρέπει επίσης να προχωρήσει και η «ευαίσθητη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα επιτηρούν τη διαδικασία, θα πιστοποιούν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από τα τουρκικά παράλια και θα συνυπογράφουν τη διαδικασία για τη μεταφορά τους πίσω στην Τουρκία. Η Αθήνα, εκτός του ότι θα πρέπει άμεσα να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, θα προχωρήσει σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και διοικητική πράξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Για να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα σε οργανωμένες δομές υποδοχής και φιλοξενίας όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στα νησιά, καθώς η συμφωνία θα αφορά την επιστροφή όσων φθάνουν στα νησιά από τη συμφωνημένη ημέρα εφαρμογής της.

Αυτό είναι ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας καθώς προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν οι υποδομές για να υποδεχθούν σχεδόν 10.000 ανθρώπους και ότι θα πεισθούν να αποχωρήσουν από τα νησιά, άνθρωποι που έχουν κατορθώσει, με κίνδυνο της ζωής τους να φθάσουν στην Ελλάδα και οι οποίοι δύσκολα θα δεχτούν να μεταβούν σε χώρους φιλοξενίας από τους οποίους κάποια στιγμή θα επιστραφούν πίσω στην Τουρκία, για να μεταφερθεί κάποιος άλλος πρόσφυγας από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Ειδικά μάλιστα η αναφορά ότι προτεραιότητα επανεγκατάστασης από την Τουρκία θα έχουν όλοι όσοι δεν έχουν περάσει ή δεν έχουν επιχειρήσει να περάσουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, δημιουργεί μεν σοβαρό κίνητρο για να σταματήσει η ροή από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να αχρηστευθούν έτσι τα κυκλώματα των διακινητών, αλλά συγχρόνως αποτελεί σοβαρότατο αντικίνητρο για να δεχθούν οι ευρισκόμενοι στην Ελλάδα πρόσφυγες να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας εγκαίρως προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άνοιγμα των πέντε Κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος, εάν η Τουρκία δεν εκπλήρωνε τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, υποχρέωσε τον κ. Τουσκ να αναζητήσει άλλες φόρμουλες και διατυπώσεις οι οποίες κατέληξαν τελικά στην υπόσχεση για άνοιγμα του Κεφαλαίου 33 για τον προϋπολογισμό.

Η Αγκυρα εξασφάλισε τη χρηματοδότηση με 6 δισ. ευρώ συνολικά των δομών για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός της, ενώ στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων απέσπασε την υπόσχεση ότι το θέμα θα εξετασθεί ώστε να ισχύσει η κατάργηση θεωρήσεων την 1η Ιουλίου εφόσον όμως εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και η ανάληψη των συγκεκριμένων υποχρεώσεων έναντι «όλων των κρατών-μελών», συνεπώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το