ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνιστώσα;

Παραπολιτικά

Ηθικά

Παραπολιτικά

Σκέψεις

Παραπολιτικά

Καλτ

Παραπολιτικά

Τα φιλαράκια τα καλά

Παραπολιτικά

Ελλάδα

Πρώτο θέμα παντού η ρήξη στο Eurogroup

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Για παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών κάνει λόγο ο διεθνής τύπος μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Τελεσίγραφο για το ελληνικό χρέος» τιτλοφορεί το άρθρο της η New York Times, η οποία σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική της σελίδα αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων επισημαίνει πως «η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων έφτασε σε νέο χαμηλό καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέδωσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο: είτε συμφωνείτε μέχρι την Παρασκευή για τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης, είτε ρισκάρετε τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στρατηγική αυτή των δανειστών έχει στόχο να κάνει τον έλληνα πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους κατά της λιτότητας, οι οποίες τους έφεραν στην εξουσία τον περασμένο μήνα.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τη Δευτέρα, αυξάνουν οι ανησυχίες ότι η χώρα πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο Grexit, γράφει η Guardian. «Η διακοπή των συζητήσεων στις Βρυξέλλες άφησε τις δύο πλευρές πιο απομακρυσμένες από ποτέ, παρόλο που οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την Παρασκευή».

Για παταγώδη αποτυχία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο οιFinancial Times προσθέτοντας πως η Αθήνα απέρριψε θυμωμένα την επιμονή των εταίρων της να υπογράψει συνέχιση του προγράμματος διάσωσης χαρακτηρίζοντάς την «παράλογες» και «απαράδεκτες».

«48 ώρες για τη συμφωνία της Ελλάδας» είναι ο τίτλος της γερμανικής Zeit, η οποία αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρέμειναν στην σκληρή γραμμή τους σπρώχνοντας την Ελλάδα ακόμη περισσότερο στη γωνία: η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα». Χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις «θρίλερ», η εφημερίδα αναφέρει πως η Ευρώπη διακινδυνεύει ένα Grexit.

Στις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη ρήξη στο Eurogroup αναφέρεται η ισπανική El Mundo. Στο άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας ψάχνει συμμάχους σε όλον τον κόσμο», η εφημερίδα γράφει πως η Ελλάδα είναι εμφανώς μειοψηφία μπροστά στους εταίρους της που απαιτούν από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της λιτότητας που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έχοντας μόνο την ανοικτή στήριξη της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να βρει νέους συμμάχους, με κυριότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όμως, όπως γράφει η εφημερίδα δεν στηρίζουν ανοικτά τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το