Τοπικά

Πρώτο στην Ελλάδα το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας – Στην ειδική κατάταξη για την ακαδημαϊκή και ερευνητική επίδοση

Δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα η ειδική κατάταξη με τις 300 κορυφαίες παγκοσμίως Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα Αθλητισμού και Άσκησης (ShanghaiRanking’s Global Ranking of Sport Science Schools and Departments). Η φετινή κατάταξη επιβεβαίωσε τη φήμη και το διεθνούς εμβέλειας επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο κατετάγη μεταξύ των 101-150 κορυφαίων παγκοσμίως και πρώτο μεταξύ των ομώνυμων πανεπιστημιακών Τμημάτων/Σχολών της χώρας. Στη συνέχεια ακολουθούν με διαφορά 10, 24 και 74 θέσεων τα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αντίστοιχα.

Τα 300 κορυφαία Τμήματα/Σχολές (από ένα σύνολο περίπου 1.700) της συγκεκριμένης κατάταξης βαθμολογήθηκαν με βάση τρία κριτήρια, που αξιολογούν αποκλειστικά την ακαδημαϊκή και ερευνητική επίδοσή τους. Το πρώτο κριτήριο είναι η «Ερευνητική Παραγωγή» με συντελεστή βαρύτητας 40%, το δεύτερο είναι η «Ποιότητα της Έρευνας» με βαρύτητα 50%, και το τρίτο κριτήριο είναι η «Διεθνή Συνεργασία» με συντελεστή βαρύτητας 10%.
Η επιτυχία του Θεσσαλικού Τμήματος λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι διαθέτει αισθητά μικρότερο αριθμό μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού σε σχέση με τα άλλα συναφή Τμήματα και Σχολές τις χώρας. Αναλυτικά, το ΤΕΦΑΑ του ΠΘ έχει μόνο 24 μέλη, ενώ τα Τμήματα της Κομοτηνής, Αθηνών και Θεσσαλονίκης διαθέτουν από 42, 50 και 65 μέλη, αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το εντυπωσιακό 30% των 20 αρίστων ολόκληρου του ΠΘ (το οποίο αριθμεί πάνω από 750 καθηγητές και ερευνητές σύμφωνα με την ακαδημαϊκή βάση δεδομένων Google Scholar) προέρχονται από το ΤΕΦΑΑ. Πρόκειται για τους Γιάννη Κουτεντάκη (2ος στην γενική κατάταξη του ΠΘ), Αθανάσιο Τζιαμούρτα (4ος), Ιωάννης Φατούρος (12ος), Γιάννης Θεοδωράκης (14ος), Μάριος Γούδας (16ος) και Αντρέας Φλουρής (19ος).

Ενδεικτικό της βαρύτητας του επιστημονικού έργου που έχει παραχθεί στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ είναι ότι μέρη του έχουν υιοθετηθεί από επίλεκτους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγείας (2008), του Συστήματος Υγείας της Σκωτίας (2011), του Οργανισμού Νόσων Θώρακος της Ν. Αφρικής (2013), της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (2016) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πνευμονολογίας (2018). Επί πλέον, μέλη του εν λόγω Τμήματος ενημερώνουν, για παράδειγμα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και κυβερνήσεις κρατών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και αποδοτικότητα του ανθρώπου, συμβάλουν στην έκδοση οδηγιών σωματικής άσκησης από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρευματολογίας, και κατέχουν υψηλές διοικητικές θέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ΤΕΦΑΑ του ΠΘ ήταν μεταξύ των πρώτων 5 πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας (από ένα σύνολο 520) που επιδίωξε την εξωτερική αξιολόγηση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το