Κόσμος

Το πρώτο ρομπότ με υπηκοότητα – Η «Σοφία» είναι πολίτης της Σαουδικής Αραβίας (video)

Η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα σε ρομπότ και ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη χώρα που κάνει αυτή την κίνηση, την οποία όμως χλεύασαν αρκετοί στα social media.

Η «Σοφία» είναι το ρομπότ που κατασκευάστηκε από την εταιρεία «Hanson Robotics», με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το 2015. Το πρόσωπό του είναι από σιλικόνη και μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις. Σύμφωνα με τον εφευρέτη που το δημιούργησε, τον Ντέιβιντ Χάνσον, μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Μάλιστα, στόχος του ήταν να μοιάζει με την Οντρεϊ Χέπμπορν.

Το ρομπότ μίλησε σε συνέδριο στο Ριάντ, αυτή την εβδομάδα. «Είμαι το τελευταίο και σπουδαιότερο ρομπότ της Hanson Robotics. Αισθάνομαι ότι στον κόσμο αρέσει να συνδιαλέγεται μαζί μου, συχνά περισσότερο και από ό,τι με άλλους ανθρώπους», είπε. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα στη «Σοφία» και το ρομπότ απάντησε: «Ευχαριστώ το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Είναι τιμή και υπερηφάνεια αυτή η μοναδική διάκριση».

Ομως, οι χρήστες των social media στη Σαουδική Αραβία δεν έχασαν την ευκαιρία να επισημάνουν ότι το ρομπότ έχει περισσότερα δικαιώματα σε σύγκριση με τις γυναίκες στη χώρα, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να συνοδεύονται από άνδρα, να φορούν χιτζάμπ και να μην μιλούν με άνδρες που δεν είναι συγγενείς τους.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το