Τοπικά

Πρώτο μεροκάματο για μαθητές – Εργάστηκαν το καλοκαίρι σε τουριστικές επιχειρήσεις στη Σκιάθο

 

Μεροκάματο στην εστίαση και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις έκαναν φέτος το καλοκαίρι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκιάθου αποκτώντας ουσιαστικά τις πρώτες τους εργασιακές εμπειρίες ως σερβιτόροι ως επί το πλείστον.

Το να εργάζονται μαθητές το καλοκαίρι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο νησί. Μπορεί στις πόλεις οι συνομήλικοί τους να κάνουν διακοπές και μπάνια, ωστόσο, σε περιοχές όπως η Σκιάθος που δέχονται πλήθος επισκεπτών, το να εργάζεται κάποιος μαθητής σε μια τουριστική επιχείρηση είναι μια φυσιολογική κατάσταση.
Η ανάγκη για τριβή με την εργασία, η προσπάθεια για απόκτηση κάποιων χρημάτων που θα είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι μερικά από τα αίτια, για τα οποία οι μαθητές αποφασίζουν να εργαστούν.
Άλλωστε στο νησί του Παπαδιαμάντη γνωρίζουν ότι ο τουρισμός μελλοντικά θα τους προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Το διαπιστώνουν οι περισσότεροι από τους γονείς τους που εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως υπάλληλοι.
Ειδικά φέτος στη Σκιάθο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με την υψηλή επισκεψιμότητα, που τόνωσε σημαντικά την τοπική οικονομία σε όλα τα επίπεδα.

«Είμαστε νέοι και αντέχουμε»
Στη «Θ» μίλησαν μαθητές της φετινής Β’ Τάξης Λυκείου μεταφέροντας τις εμπειρίες τους. Για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που εργάστηκαν το καλοκαίρι και οι εντυπώσεις ήταν θετικές.
Ο μαθητής Βασίλης Θεοχαρίδης τόνισε πως εργάστηκε σε beach bar: «Ήταν η πρώτη φορά που εργάστηκα και μου άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία. Βέβαια η πρώτη εβδομάδα ήταν της προσαρμογής, ενώ μετά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Εργάστηκα συνολικά δύο μήνες και πιστεύω ότι ο τουρισμός προσφέρει ευκαιρίες για δουλειές στο νησί». Μάλιστα ανέφερε πως τα χρήματα που έβγαλε, θα δει μέσα στον χειμώνα πώς θα τα αξιοποιήσει.
Από την πλευρά του ο μαθητής Αλέξανδρος Ξυλοπόδαρος ανέφερε πως «λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας. Έτσι προκύπτουν ευκαιρίες και για εμάς τους μαθητές να εργαστούμε και να βγάλουμε κάποια χρήματα, ώστε να μη ζητάμε από τους γονείς μας για τις διάφορες ανάγκες που έχουμε». Ο Αλέξανδρος εργάστηκε για τρεις μήνες ως σερβιτόρος σε beach bar. «Παρά τις αρκετές ώρες εργασίας είμαστε νέοι και αντέχουμε» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ο τουρισμός πήγε πολύ καλά φέτος στο νησί.

Το παρόν και το μέλλον του νησιού ο τουρισμός
Ο μαθητής Θωμάς Τσότος επισήμανε πως εργάστηκε ως σερβιτόρος σε beach bar. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, λέει: «Και τον προηγούμενο χρόνο είχα βοηθήσει τους γονείς μου στην οικογενειακή μας επιχείρηση που είναι κρεοπωλείο, αλλά ήθελα να δω πώς είναι να εργάζεσαι με κάποιο άλλο αφεντικό. Ήταν πολύ ωραίες οι εμπειρίες που απέκτησα. Γνώριζα τα αγγλικά και μπορούσα να συνεννοηθώ με τους ξένους πελάτες. Στόχος μου είναι να πετύχω στα ΤΕΦΑΑ». Πρόσθεσε δε πως το παρόν και το μέλλον του νησιού είναι ο τουρισμός που προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να συντηρούνται και τον χειμώνα.
Από την πλευρά του ο Κώστας Παρίσσης ανέφερε πως εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση με τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων: «Εξυπηρετούσα τους πελάτες, έκανα συμβόλαια και γενικά βοηθούσα. Ήταν μια κουραστική χρονιά με πολύ κόσμο από διάφορες χώρες» επισήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως πήγαινε για εργασία στις 6 το απόγευμα και παρέμενε εκεί για κάποιες ώρες. Στόχος του είναι να ασχοληθεί με κάτι άλλο επαγγελματικά που ακόμη δεν έχει αποφασίσει.
Ο μαθητής Διονύσης Χίντρι είπε πως εργάστηκε σε ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος. «Πρώτη φορά δούλεψα και το κίνητρο ήταν να έχω τα δικά μου χρήματα, να μη ζητάω από τους γονείς μου. Για παράδειγμα με τα χρήματα θα μπορέσω να συμμετάσχω στη σχολική εκδρομή. Καθημερινά εργαζόμουν επτά ώρες. Οι ξένοι κατανάλωναν τόσο στο φαγητό, όσο και στο ποτό. Μου άρεσε η δουλειά και θα ήθελα να το ξανακάνω» επισήμανε.

Θέλουν να εντρυφήσουν στην εργασία
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΓΕΛ Σκιάθου κ. Λεωνίδας Τζαβαλιάς ανέφερε πως «κάθε χρόνο βλέπουμε μαθητές να εργάζονται το καλοκαίρι δύο και τρεις μήνες. Οι περισσότεροι απασχολούνται στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν και άλλοι που πηγαίνουν σε επιχειρήσεις δουλεύοντας ως σερβιτόροι. Και θέλουν να εργαστούν όχι μόνο για την απόκτηση οικονομικών πόρων, αλλά και την εντρύφηση με την εργασία. Μάλιστα αρκετοί θέλουν να δουν πώς είναι η εργασία και με έναν ξένο εργοδότη, όχι δηλαδή με τον γονιό. Οι μαθητές μέσα από την εργασία γίνονται πιο υπεύθυνοι, πιο σοβαροί, πιο μετρημένοι. Μάλιστα οι έφηβοι από την ηλικία των 16 ετών νιώθουν ότι έχουν τις δυνάμεις να εργαστούν. Κάποιοι εργάζονται ως σερβιτόροι, ως πωλητές σε εμπορικά, στις παραλίες, σε επιχειρήσεις τουρισμού και αλλού. Και η προσφορά τους ήταν πολύτιμη, ειδικά φέτος που έλειψε το εποχιακό προσωπικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το