Τοπικά

Πρώτο μάθημα χθες για 12 προσφυγόπουλα στο Γυμνάσιο Ιωλκού

Παρουσία πολλών γονέων, εκπροσώπων της ΕΛΜΕ, του ΠΑΜΕ, της Μητρόπολης Δημητριάδος και πολιτικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Γυμνάσιο Ιωλκού η υποδοχή των δώδεκα προσφυγόπουλων από τον ξενώνα «Άρσις» της Μακρινίτσας. Οι μαθητές θα κάνουν τα μαθήματά τους στην Τάξη Υποδοχής, ώστε να μάθουν όσο τον δυνατόν συντομότερα να μιλούν και να γράφουν ελληνικά, ενώ θα συμμετέχουν κανονικά στα πρωινά τμήματα των τάξεων του Γυμνασίου μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές.
Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από φέτος μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Συνολικά περίπου 60 προσφυγόπουλα από την Μακρινίτσα που βρίσκεται η «Άρσις», την Παιδόπολη, όπου δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός και τις εγκαταστάσεις του πρώην «Μόζα» θα φοιτήσουν σε έξι σχολικές μονάδες, το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου το μάθημα θα είναι απογευματινό, στο Γυμνάσιο Ιωλκού και στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, καθώς και σε τρία ΕΠΑΛ το 1ο και 2ο Νέας Ιωνίας και το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Μάλιστα, στην χθεσινή μέρα που έγινε και η πρώτη υποδοχή των μαθητών εκτός από γονείς, εκπροσώπους αριστερών κομμάτων και φορέων, υπήρχαν και αστυνομικοί για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επεισοδίων, κάτι βέβαια που δεν συνέβη και όλα κύλησαν ομαλά.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «η χθεσινή ήταν σημαντική μέρα για τα εκπαιδευτικά τοπικά δρώμενα, καθώς για πρώτη φορά πρόσφυγες θα κάθονται στο ίδιο θρανίο με τους Έλληνες συμμαθητές τους. Αυτό έγινε στο Γυμνάσιο Ιωλκού. Στον Βόλο υπάρχουν 50-60 προσφυγόπουλα που περιμένουν να ενταχθούν στην εκπαίδευση και στην κοινωνία και ήδη έχουν οργανωθεί οι σχολικές μονάδες που θα τα υποδεχτούν και ενημερώθηκαν οι σύλλογοι διδασκόντων, ενώ τοποθετήθηκε το εκπαιδευτικό δυναμικό που επιπλέον χρειάζεται. Αυτή την εβδομάδα θα ενταχθούν και τα άλλα προσφυγόπουλα στα σχολεία που έχουν οριστεί».

Τους πρόσφυγες μαθητές ενημέρωσαν ο κ. Σαβελίδης, η διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Ευαγγελία Μπαλαμώτη και ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης π. Θεόδωρος Μπατάκας.
«Μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι μαθητές του Γυμνασίου καλωσόρισαν τους πρόσφυγες με ένα δυνατό «καλώς ήρθατε». Και είμαστε περήφανοι για τους καθηγητές και τους μαθητές μας. Βέβαια υπάρχουν κάποιες ανησυχίες από ορισμένους γονείς, καθώς όντως είναι κάτι καινούριο. Εμείς μιλήσαμε μαζί τους την Τετάρτη και χθες λύσαμε τις απορίες τους και μας είπαν ότι μπορούν να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα και να μετέχουν της ελληνικής παιδείας».
Ο κ. Σαβελίδης είπε πως «τα προσφυγόπουλα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία παρακολουθούν το κανονικό διδακτικό ωράριο. Όμως για τις 15 από τις 32 διδακτικές ώρες θα βρίσκονται στην Τάξη Υποδοχής για να μαθαίνουν εντατικά ελληνικά».
Πάντως δεν αποκλείεται μερίδα γονέων να προχωρήσει στην κατάθεση εξώδικου προς τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς εκφράζοντας μεταξύ άλλων τις ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το