Ελλάδα

Οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα – Μοναδικές εικόνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 γνωστοί και ως Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας, ήταν η πρώτη διεθνής αθλητική διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μετά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή.

Διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 6 Απριλίου ως τις 15 Απριλίου 9 (25 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 1896 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε). Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρ’όλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση.

Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού, ιδιαίτερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό Ολυμπιακό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Το ακριβότερο εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων κόστιζε 3 δραχμές και προοριζόταν για όσους φιλάθλους ήθελαν να παρακολουθήσουν από καλή θέση τα αγωνίσματα της ποδηλασίας. Μόνο ένα αγώνισμα διεξήχθη στην ποδηλασία δρόμου: ένας αγώνας από την Αθήνα έως τον Μαραθώνα και πίσω (87 χιλιόμετρα).

Στα αγωνίσματα πίστας η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, ενώ το πλήθος κατέκλυσε το Παναθηναϊκό Στάδιο από νωρίς το μεσημέρι. Το Στάδιο ήταν κατάμεστο από 80.000 θεατές και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν καταπληκτική.

Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν οι συμμετοχές των Ελλήνων αθλητών και η προσδοκία για κατάκτηση μεταλλίων. Παρόντες ήταν επίσης η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ξένοι αντιπρόσωποι, μέλη της Ιεράς Συνόδου και του ξένου κλήρου και πολλοί άλλοι. Μετά την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, διαδόχου Κωνσταντίνου, ο βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.

Ακολούθησαν κανονιοβολισμοί και απελευθέρωση περιστεριών. Στη συνέχεια, εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και στίχους του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό. Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από μπάντα όπου κυριαρχούσαν οι φλογέρες και στη συνέχεια η παρέλαση των αθλητών.

Η είσοδος του Λούη στο ολυμπιακό στάδιο: έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Όταν ο βασιλιάς Γεώργιος τον ρώτησε τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε : « Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό. »
Έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το άγαλμα του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει την ανακίνιση του σταδίου.
Αν και η αντισφαίριση ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στο τέλος του 19ου αιώνα, κανείς από τους κορυφαίους αθλητές δεν έλαβε μέρος στο τουρνουά της Αθήνας. Τα αγωνίσματα διεξήχθησαν στα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και στο εσωτερικό του ποδηλατοδρομίου του Νέου Φαλήρου. Ο νικητής στο απλό, Τζον Μπόλαντ, έλαβε μέρος στο τουρνουά εξαιτίας ενός συμφοιτητή του στην Οξφόρδη, του Έλληνα Κωνσταντίνου Μάνου.
Τεράστιο πλήθος κατακλύζει το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, στην τελετή έναρξης 6 Απριλίου 1896. Διακρίνονται εννέα μπάντες του Στρατού ξηράς και του ναυτικού και 150 χορωδοί οι οποίοι ψάλλουν τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ελληνική βασιλική οικογένεια στην τελετή έναρξης του αγωνίσματος της ποδηλασίας στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου, 8 Απριλίου 1896. Στο κέντρο χαιρετά στρατιωτικά ο βασιλιάς Γεώργιος με τον Πρίγκιπα Κωνσταντίνο Α’ στα δεξιά.
Ο James Brendan Bennet Connolly από τη Βοστόνη των ΗΠΑ,ποζάρει στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου κέρδισε το χρυσό μετάλιο στο άλμα εις τριπλούν με 13.71 μέτρα.
Ο αγώνας ξιφασκίας έγινε στο Ζάππειο: αναμετρώνται Γάλλος και Ελληνας αθλητής
Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.
Γυμναστική – Αναρρίχηση επί κάλω ανδρών: Πέντε αθλητές από τέσσερις χώρες έλαβαν μέρος, με τους Έλληνες Νικόλαο Ανδριακόπουλο και Θωμά Ξενάκη να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Φριτς Χόφμαν από τη Γερμανία ήταν τρίτος, ενώ στις υπόλοιπες δύο θέσεις κατετάχθηκαν οι Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών, Βίγκο Γιένσεν και Λάντσεστον Έλιοτ.
Η γερμανική ομάδα σε πλοίο, που πλέει προς τον Πειραιά με σκοπό τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Όλα τα αγωνίσματα της ποδηλασίας πίστας διεξήχθησαν στο νεόκτιστο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (στη θέση του σημερινού γηπέδου Καραϊσκάκη). Μόνο ένα αγώνισμα διεξήχθη στην ποδηλασία δρόμου: ένας αγώνας από την Αθήνα έως τον Μαραθώνα και πίσω (87 χιλιόμετρα). Στα αγωνίσματα πίστας, καλύτερος ποδηλάτης αναδείχθηκε ο Γάλλος Πολ Μασσόν που κέρδισε στην ατομική χρονομέτρηση, στο σπριντ και στον αγώνα 10 χιλιομέτρων.
Η γερμανική ομάδα της ενόργανης γυμναστικής που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με αρχηγό τον Fritz Hofmann, στο Παναθηναϊκό στάδιο 9 Απριλίου 1896.
Μέλη της πρώτης Ολυμπιακής ομάδας αθλητών του πανεπιστημίου Princeton
Η γερμανική αποστολή στους Θερινούς Ολυμπιακούς του 1896 ποζάρει στην Ακρόπολη
Ο Σπύρος Λούης: Όταν ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος μπήκε στο στάδιο, τον υποδέχτηκε ο λαός μαζί με δυο πρίγκιπες, τον κατοπινό διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και τον πρίγκιπα Γεώργιο και τον κέρναγαν κρασί, γάλα, μπύρα, αυγά πασχαλινά, πορτοκαλάδα και άλλα δώρα. Πολλοί του έταζαν από κοσμήματα ως τζάμπα ξύρισμα στο κουρείο για πάντα

Πληροφορίες από Wikipedia – Φωτογραφίες: Associated Press

Πηγή: newsonly.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το