Τοπικά

Πρώτη πρόσληψη καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών επτά χρόνια μετά

Η πρώτη πρόσληψη καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια είναι πλέον πραγματικότητα. Πρόκειται βέβαια για μια μικρή «ανάσα» στη γενικότερη έλλειψη διδακτικού προσωπικού, καθώς το Τμήμα έχει ανάγκη από πρόσληψη άλλων 6 – 7 καθηγητών, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες στη διδασκαλία διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης οι προσλήψεις στα ΑΕΙ κόπηκαν διά ροπάλου από τους δανειστές. Ωστόσο από πέρυσι εγκρίθηκε η πρόσληψη 20 καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι οποίοι μοιράστηκαν από ένας σε κάθε Τμήμα.
Έτσι δόθηκε και η δυνατότητα στο Τμήμα Μηχανολόγων να αποκτήσει μέλος ΔΕΠ μετά από αρκετά χρόνια.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Νίκος Ανδρίτσος ανέφερε πως «μετά από επτά χρόνια και μάλιστα μέσα στην κρίση, έχουμε την πρώτη πρόσληψη καθηγητή στο Τμήμα. Δυστυχώς οι θέσεις των μελών ΔΕΠ ήταν «παγωμένες», ενώ συγχρόνως είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις και δυστυχώς απώλειες συναδέλφων που δεν καλύφθηκαν. Εμείς εκλέξαμε τον καθηγητή και ελπίζουμε σύντομα ο συνάδελφος να διοριστεί και να ορκιστεί. Επίσης περιμένουμε ακόμη μια πρόσληψη καθηγητή».

Το Τμήμα Μηχανολόγων αντιμετωπίζει ελλείψεις καθηγητών και όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος «αν είχαμε έξι με επτά θέσεις καθηγητών ακόμη καλυμμένες, θα ήμασταν άνετα. Αυτή τη στιγμή βασικά μαθήματα του Τμήματος, όπως μαθηματικά, αυτόματος έλεγχος, διδάσκουν συμβασιούχοι, ή πανεπιστημιακοί υπότροφοι ή ΕΔΙΠ».
Ένα χαρακτηριστικό του Τμήματος είναι πως σχεδόν όλοι οι καθηγητές διαμένουν μόνιμα στον Βόλο με τις οικογένειές τους και γι’ αυτό το Τμήμα από το πρωί μέχρι και το βράδυ έχει ζωντάνια και σφυγμό.

Πριν μερικές εβδομάδες τελέστηκε η ορκωμοσία των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων. Ο κ. Ανδρίτσος επισήμανε ότι κατά μέσο όρο οι φοιτητές τελειώνουν σύντομα τις σπουδές τους, περίπου στα έξι χρόνια, ενώ πολλοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές είτε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Ελλάδα γενικότερα είτε στο εξωτερικό.
«Το πρόβλημα του Τμήματός μας είναι η έλλειψη υποδομών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας έχουν διπλασιάσει τους εισακτέους από 60-70 που ήταν στα 140-150 άτομα. Έτσι για παράδειγμα στο κεντρικό αμφιθέατρο του Τμήματος που περιλαμβάνει 90 περίπου καθίσματα, προσπαθούν να στοιβαχτούν 130-150 φοιτητές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του καινούριου κτιρίου που από το 2003-2004 έχει ετοιμαστεί η πρώτη μελέτη. Αναγκαζόμαστε και δανειζόμαστε τα αμφιθέατρα από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Χωροταξίας για να εξυπηρετηθούμε, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Μάλιστα σε αυτά τα αμφιθέατρα κάνουμε μάθημα από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί. Γενικότερα προσαρμόζουμε το πρόγραμμα, όχι όπως θα το θέλαμε εμείς αλλά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των χώρων» κατέληξε ο πρόεδρος του Τμήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το