Τοπικά

Πρώτη μεταμόσχευση νεφρού φέτος σε Βολιώτισσα

Σε μεταμόσχευση νεφρού υποβλήθηκε Βολιώτισσα πριν μερικές ημέρες, όπως τονίστηκε από τον σύλλογο νεφροπαθών Μαγνησίας. Έτσι εκτός από την πρώτη για φέτος δωρεά οργάνων που σημειώθηκε προχθές στο Νοσοκομείο, είχαμε και την πρώτη μεταμόσχευση σε νεφροπαθή.
Δώρα ζωής πρόσφερε σε πέντε συνανθρώπους ο 60χρονος Βολιώτης του οποίου δυστυχώς ο κλινικός θάνατος διαπιστώθηκε από τους γιατρούς προχθές μετά από νοσηλεία του στο Νοσοκομείο και οι συγγενείς του πήραν τη γενναία απόφαση να δώσουν τη συγκατάθεση για τη δωρεά οργάνων.

Η λήψη οργάνων από τον 60χρονο ξεκίνησε από ειδικευμένες ομάδες γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας στις 2 τα βράδυ της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα.
Όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός «ήταν μια γενναία απόφαση της οικογένειας του 60χρονου και τη συγχαίρουμε. Αμέσως μόλις δόθηκε η συγκατάθεση για τη δωρεά οργάνων, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του Νοσοκομείου και υπήρξε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τα μεταμοσχευτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα όργανα που πάρθηκαν, είναι οι νεφροί, οι κερατοειδείς και το ήπαρ. Έτσι ο 60χρονος πρόσφερε δώρα ζωής σε πέντε συνανθρώπους τους».

Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος ευχαρίστησε την οικογένεια λέγοντας πως «έλαβε μια γενναία απόφαση. Να θυμούνται για πάντα τον αγαπημένο τους άνθρωπο και να γνωρίζουν ότι με την απόφασή τους αυτή δόθηκαν δώρα ζωής σε πέντε συνανθρώπους μας. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πριν μερικές ημέρες έγινε μεταμόσχευση νεφρού σε μια 65χρονη Βολιώτισσα η οποία εδώ και χρόνια έκανε αιμοκάθαρση. Πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού για τη Μαγνησία στο 2018, όπως η πρώτη ήταν και η δωρεά οργάνων που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο προχθές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος τόνισε πως «κάνουμε έκκληση στον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί ακόμη πιο έντονα για το ζήτημα της δωρεάς οργάνων. Οι προσερχόμενοι στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αυξάνονται συνεχώς. Είναι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς αιμοκαθάρσεις, γιατί δεν μπορούν να βρουν ένα μόσχευμα για να σωθούν. Πέρυσι στην Ελλάδα είχαν γίνει πάνω από 90 μεταμοσχεύσεις και φέτος δεν έχουμε φτάσει ούτε στις μισές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το