Ελλάδα

Πρώτη μέρα κυβέρνηση – Τι έδωσε και τι υποσχέθηκε

vouli-oikogeneiaki

Σήμερα ήταν η επίσημη πρώτη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες-κατευθύνσεις στους υπουργούς για τους στόχους της κυβέρνησης.
Από την πλευρά τους οι νέοι υπουργοί τόσο πριν την παραλαβή των χαρτοφυλακίων τους, όσο και μετά προχώρησαν σε δηλώσεις παροχών.
Ηδη από το πρωί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δώσει το στίγμα της διακυβέρνησης της χώρας προχωρώντας σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις

Βαρουφάκης, Βούτσης και Κατρούγκαλος: Ποιοι θα επιστρέψουν στο Δημόσιο
Ο νέος τσάρος του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής είπε «το νοικοκύρεμα θα ξεκινήσει από εδώ, από το σπίτι μας. Με άμεση εξοικονόμηση πόρων, επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου, ενώ θα αξιοποιήσουμε και το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου μας. Δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό, ούτε στρατό συμβούλων μαζί μας. Θα μείνουμε ως έχουμε».
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι η εντολή για κυβέρνηση της αριστεράς είναι μια εντολή ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να αισθάνονται και να λειτουργούν ως δημόσιοι λειτουργοί και όχι υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων. «Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι θα μπορούν αξιοκρατικά να εξελιχθούν και να είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών στη χώρα» είπε, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσοι αδικήθηκαν και «κατά τρόπο αντισυνταγματικό βρέθηκαν έξω από τις δουλειές τους θα βρεθεί τρόπος να επανακάμψουν». Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε ενδεικτικά στους σχολικούς φύλακες και στις καθαρίστριες λέγοντας ότι με την απομάκρυνσή τους δημιουργήθηκε ανασφάλεια και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Τη δέσμευση ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ ή όσες έγιναν σε εφαρμογή της διαθεσιμότητας ανέλαβε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ανακαλούνται όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Δεν αναγνωρίζονται» από τη νέα κυβέρνηση οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Τρόικα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση αλλά υπουργική απόφαση, την οποία και θα υπογράψει αμέσως.
Στρατούλης, Σκουρλέτης: Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και 13η σύνταξη
Λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και όπως είχε ήδη εξαγγελθεί από τη ΔΕΘ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είπε σήμερα πως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εξήγγειλε ότι επανέρχεται η 13η σύνταξη και παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει και τις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα τόνισε ότι επανέρχεται η 13η σύνταξη κατ’ αρχάς για όσους παίρνουν μισθό κάτω από 700 ευρώ μηνιαίως.
Λαφαζάνης, Δρίτσας, Σπίρτζης:Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως το πρώτο που θα κάνει το υπουργείο είναι η ακύρωση της διάσπασης και της πώλησης της ΔΕΗ, θα συνεχίσει με δημόσιο χαρακτήρα και θα αναβαθμιστεί. Επίσης, τόνισε ότι για τα ΕΛΠΕ που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ θα ακυρωθεί η πώληση και θα επανέλθει στο δημόσιο. παράλληλα μίλησε και για δωρεάν ρεύμα για 300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε πως η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να βγούμε από την κρίση. Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφεριεακών αεροδρομίων, ο νέος αναπληρωτής υπουργός παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ανακοίνωσε ότι παγώνει η πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην COSCO.
Σαρωτικές αλλαγές στην παιδεία -Ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών
Σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την εφετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων», καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου, στη Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους. Παράλληλα επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου
Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι θα δώσει η νέα κυβέρνηση.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».
Περιγράφοντας την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στους μετανάστες η προηγούμενη κυβέρνηση, η Χριστοδουλοπούλου τονίζει ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους εδώ», συμπλήρωσε.
Σταθάκης, Βαλαβάνη:Τα «κόκκινα δάνεια» το πρώτο σχέδιο νόμου -Τέλος οι κατασχέσεις κατοικιών
Ο υπουργός Οικονομικών, Υποδομών, ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά την παράδοση-παραλαβή ανακοίνωσε πως καταργείται το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων αλλά και πολλών ιδιοκτητών, κυρίως οικογενειακών επιχειρήσεων. Τα «κόκκινα δάνεια» το πρώτο σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μέσω συνέντευξής της στην στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica τόνισε μεταξύ άλλων πως «σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί».
Στον τομέα της Υγείας η υπόσχεση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, ο οποίος είπε ότι καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και το 1 ευρώ της συνταγογράφησης.
Πανούσης: Πως θα λειτουργεί πλέον η Αστυνομία
Την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας και στα όπλα των αστυνομικών.
«Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας δεν τα πιστεύω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός θα έχει όπλο στη διαδήλωση, άλλα όχι για να φοβίζει και να τρομοκρατεί.
«Κατ’ αρχάς να δούμε αν χρειάζεται πάντοτε στη διαδήλωση η Αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Και δεύτερον, όπλο θα έχει, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους» είπε.
Πάντως η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε μί ααπό τις εξαγγελίες της αφού αφαιρέθηκαν τα κάγκελα μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το