Ελλάδα

Πρώτη κρούση στην τρόικα για έξοδο από το μνημόνιο

χαρδούβελης,τρόικα

«Οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, άρχισαν να συζητούν, από την πρώτη συνάντηση σήμερα, η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο της πέμπτης και πιθανότατα τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά τις σημερινές επτάωρες διαπραγματεύσεις, ότι «συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο». Πρόσθεσε δε, πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά Μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό.

Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το