Τοπικά

Πρώτη γραμμή «επίθεσης και «άμυνας» τα Επείγοντα του “Αχιλλοπούλειου” – Σκληρή μάχη με την ψυχολογία του φοβισμένου κόσμου

«Εφιαλτικές» ημέρες ζει το προσωπικό στο Νοσοκομείο του Βόλου. Η εξάντληση είναι «ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, οι άδειες και τα ρεπό έχουν ανασταλεί και το αποδεκατισμένο από τις ελλείψεις προσωπικό δίνει τη δική του καθημερινή «μάχη».
«Μάχη» για να πειστεί ο κόσμος να μην περνά την πόρτα του Νοσοκομείου αναίτια, μάχη για να πειστούν μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά να μη ζητούν χωρίς λόγο εξετάσεις για μια απλή ίωση, μάχη με την ψυχολογία ενός κόσμου που βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Στα Επείγοντα που είναι η πρώτη γραμμή «επίθεσης» απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού αλλά και η πρώτη γραμμή «άμυνας» για την προστασία όλου του Νοσοκομείου, ο επικεφαλής γιατρός Ηλίας Καραμέτος μιλά για τους πολίτες που σπεύδουν στο τμήμα Επειγόντων και ζητούν να τους γίνει το τεστ για το ενδεχόμενο ή μη προσβολής από τον ιό χωρίς κανένα σύμπτωμα ή κανένα κριτήριο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
«Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να γίνει μαζικό screening , δεν υπάρχει οδηγία και δεν έχει και νόημα. Συνεπώς αν κάποιος έχει την παραμικρή υπόνοια ότι είναι υποψήφιος επίνοσος παρακολουθείται στο σπίτι του μακριά από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους ,παίρνει τα ατομικά μέτρα υγιεινής προστασίας και ενημερώνεται.
Αν εκδηλώσει τα συμπτώματα που περιγράφονται όπως πυρετός , βήχας , δύσπνοια και έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ή σε προσβεβλημένες περιοχές ή έχει έρθει επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ,απευθύνεται τηλεφωνικά στον ΕΟΔΥ , στον οικογενειακό του γιατρό , σε γιατρό δημόσιου νοσοκομείου για το θέμα της συγκεκριμένης λοίμωξης και παίρνει τις κατάλληλες οδηγίες. Τότε και μόνο τότε, αν δηλαδή χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα προσέρχεται στο νοσοκομείο αφού πρώτα ενημερώσει και πάρει οδηγίες για τον τρόπο που θα προσέλθει. Θα εξετασθεί και θα υποβληθεί σε τεστ και πιθανώς να χρειαστεί να παραμείνει στο Νοσοκομείο. Αν η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει θα απομονωθεί στο σπίτι του», τονίζει.

Το νοσοκομείο πρέπει να διαφυλάσσεται για το ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει περιστατικά που θα προσβληθούν και θα έχουν βαρύτερη κλινική εικόνα και χρειάζονται νοσηλεία. Συνεπώς το επισκεπτήριο πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό , η προσέλευση για ασήμαντη αιτία να σταματήσει , η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε άλλα θέματα να γίνεται με τον θεράποντα ιατρό τηλεφωνικά και μόνο και σε πολύ επείγουσες καταστάσεις να απευθύνεται κάποιος στο νοσοκομείο.
«Μόνο με τον περιορισμό της διασποράς της λοίμωξης θα κερδίσουμε χρόνο και μικρή και σταδιακή ροή κρουσμάτων ώστε το σύστημα υγείας μας , θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς», σημειώνει.

Ο ΕΟΔΥ ,ο οποίος δεν είναι κάτι απρόσωπο αλλά στελεχώνεται από γιατρούς και υπαλλήλους δημόσιας υγείας , ενημερώνει σωστά και καθοδηγεί ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος χειρισμού της κατάστασης βασισμένη σε επιστημονικό τρόπο και κάθε άλλη άποψη μόνο αποπροσανατολισμό και πανικό μπορεί να δημιουργήσει, τονίζει ο ίδιος.
Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά και όχι κατά το δοκούν, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί δυσλειτουργία στην οργάνωση και διαχείριση της κρίσης. Το νοσοκομείο δεν πρέπει να αποτελεί την εύκολη λύση ή παραπομπή σε οποιοδήποτε περιστατικό και αυτό ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους.
«Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να ανησυχούμε και όχι να πανικοβαλλόμαστε , σκεφτείτε ότι όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής έχει εκπαιδευτεί και με αυτοθυσία καταβάλλει τις υπηρεσίες του με τον κίνδυνο πρώτο να νοσήσει , και αν γίνει αυτό σε μεγάλο ποσοστό θα υπάρξει τεράστιο κενό στο ήδη αποδεκατισμένο ΕΣΥ .Όμως πρέπει να βοηθήσετε όλοι σκεπτόμενοι λογικά και να ενημερώνεστε συνεχώς για τις εξελίξεις για να προφυλάξουμε το νοσοκομείο από άσκοπες και περιττές διαδικασίες για το αυτονόητο», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το