Τοπικά

Πρώτη δύναμη η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση στις εκλογές των καθηγητών “Θ”

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

Ανατροπή σημειώθηκε στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καθώς μετά από έντεκα συνεχή χρόνια κυριαρχίας της ΔΑΚΕ, νικήτρια, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αναδείχθηκε η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών που πρόσκειται κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε ποσοστό 36,7%. Δεύτερη δύναμη, αλλά με αύξηση των δυνάμεών της ήταν η ΔΑΚΕ με ποσοστό 34%, τρίτη δύναμη η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ με ποσοστό 16,8% και τέταρτη η παράταξη «Όλοι μαζί» με ποσοστό 12,3% που έχασε και την έδρα στο νέο επταμελές Δ.Σ. Σημειώνεται πως η ΔΑΚΕ είχε να χάσει την πρώτη θέση στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας από το 2004.

Οι εκλογές διεξήχθησαν χθες στο Καρτάλειο Διδακτήριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα, ενώ οι καθηγητές ψήφισαν και για τους δέκα αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα.

Για την ανάδειξη του νέου επταμελούς Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ψήφισαν 982 από τους 1365 ταμειακώς εντάξει, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 72%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 941 και τα υπόλοιπα άκυρα και λευκά.

Οι παρατάξεις έλαβαν: Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών 346 ψήφους και ποσοστό 36,7%, η ΔΑΚΕ 320 ψήφους και ποσοστό 34%, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών 159 ψήφους και ποσοστό 16,8% και «όλοι Μαζί» 116 ψήφους και ποσοστό 12,3%.

Σε σχέση με πριν δύο χρόνια η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών που έχει αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ευρύτερο χώρο της Αριστεράς αύξησε τις ποσοστιαίες δυνάμεις τουλάχιστον κατά δεκατρείς και έλαβε την πρώτη θέση απορροφώντας ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι των τριών παρατάξεων «Αν», «Ενάντια στη βαρβαρότητα» και Καθηγητές εν βράσει» που είχαν κατέλθει το 2013, χρονιά ιδιαίτερα ταραχώδη με τις απολύσεις καθηγητών.

Η ΔΑΚΕ έχασε μεν την πρωτιά στις χθεσινές εκλογές μετά από αρκετά χρόνια, ωστόσο αύξησε από το 2013 τις δυνάμεις της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, βρέθηκε πολύ κοντά σε ψήφους από την πρώτη παράταξη, ενώ πήρε και ακόμη μια έδρα στο νέο Δ.Σ. Και όλα αυτά δεδομένου ότι υπήρξε η αποχώρηση του προέδρου μετά από πέντε χρόνια στη διοίκηση της ΕΛΜΕ κ. Σαβελίδη που ήταν σημείο αναφοράς για την παράταξη.

Η παράταξη του ΠΑΜΕ αύξησε επίσης τη δυναμική της κατά δύο μονάδες, ενώ το «Όλοι Μαζί» έχασε δυνάμεις σε ψήφους (μείον 23 από το 2013), αλλά και σε ποσοστό (-0,6%), ενώ έχασε και την έδρα που κατείχε.

Στο νέο Δ.Σ. η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών λαμβάνει τρεις έδρες και εκλέγει τους κ.κ. Σταύρο Κατσούρα, Διαλεχτή Τσιτούμη και Παντελή Τσιρέπα, η ΔΑΚΕ τρεις έδρες και τους κ.κ. Μαρία Γιαννουλή (269 ψήφους), Χρήστο Καραβασίλη (166 ψήφους) και Κώστα Ξάφη (77 ψήφους) και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ μία έδρα και τον κ. Γιώργο Χαρμάνη. Έχασαν την έδρα που είχαν η παράταξη «Όλοι Μαζί» εξέλιξη που από την παράταξη αποδόθηκε στην υψηλή συσπείρωση που είχαν οι άλλες παρατάξεις για την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών ο κ. Σταύρος Κατσούρας δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών λαμβάνει την πρώτη θέση στις εκλογές. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Η πλειοψηφούσα από τη ΔΑΚΕ κ. Μαρία Γιαννουλή τόνισε πως «ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους και δεδομένων των συνθηκών έδωσαν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για ην παράταξή μας, καθώς κέρδισε και μία έδρα στο νέο Δ.Σ. Δεσμευόμαστε ότι θα βρισκόμαστε στις επάλξεις του αγώνα για ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα προάγει τη γνώση και θα είναι ανοικτό στην κοινωνία. Θα αγωνιστούμε για να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά».

Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ο κ. Γιώργος Χαρμάνης τόνισε πως «δώσαμε ένα καλό αγώνα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί η μνημονιακή επίθεση στην εκπαίδευση, το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές θα γίνει πιο έντονη με το τρίτο μνημόνιο που έρχεται».

Για το συνέδριο της ΟΛΜΕ και την εκλογή αντιπροσώπων πάλι η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών ήταν πρώτη με 325 ψήφους και ακολούθησε η ΔΑΚΕ με 301 ψήφους, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών με 16 ψήφους και το «Όλοι μαζί» με 140 ψήφους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το