Ελλάδα

Πρώτη αύξηση μισθών από την είσοδο στα Μνημόνια το 2010

μισθοί

Αναστράφηκε η πτωτική πορεία του δείκτη των μισθών, χωρίς καμία διόρθωση, στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου φέτος, για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, όταν δηλαδή η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το τρίτο τρίμηνο φέτος, ο σχετικός δείκτης σημείωσε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Ο δείκτης, με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, παρουσίασε αύξηση 2,1% το τρίτο τρίμηνο φέτος έναντι μείωσης 2,2% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Στην αντιστροφή του κλίματος έχει συμβάλλει ωστόσο και η καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ σε ορισμένες επιχειρήσεις ο 14ος μισθός έχει καταβληθεί στο α΄ τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, ο δείκτης, με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση, σημείωσε αύξηση 7% το γ΄ τρίμηνο εφέτος έναντι μείωσης 2,2% το αντίστοιχο τρίμηνο εφέτος.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και εδώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο, σε ορισμένους κλάδους ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο α΄ τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το