Ροή

Προτεραιότητα της πολιτείας η θωράκιση της Δικαιοσύνης

Απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις δίνει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), παρεμβαίνοντας με προσεκτικό τρόπο στη μετωπική σύγκρουση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα γύρω από τη Δικαιοσύνη.

Σχετικά με το ζήτημα των καταγγελλόμενων παρεμβάσεων, η ΕΕΕ υπογραμμίζει ότι «η συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και οι εγγυήσεις της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών λειτουργών αποκλείουν κάθε είδους εξάρτηση ή δέσμευση του εισαγγελέως, πολλώ δε μάλλον κάθε παρέμβαση στα εισαγγελικά καθήκοντα από την πολιτική εξουσία (κυβέρνηση – Κοινοβούλιο – κόμματα)».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η σφαίρα της αρμοδιότητας των οργάνων των τριών εξουσιών είναι σαφώς προσδιορισμένη και εξειδικευμένη, ώστε κάθε όργανο να μην μπορεί να έχει άλλες αρμοδιότητες, παρά μόνο όσες αυστηρά του απονέμουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕ Δ. Ασπρογέρακας (εισαγγελέας Εφετών) και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ιω. Παναγόπουλος, τονίζεται ότι αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα να αναγνωρίσει η πολιτεία και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοτέλεια και θωράκισή της.
Αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τις επιθέσεις του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, η Ενωση Εισαγγελέων τονίζει ότι η έκφραση δημόσιας κριτικής για τον τρόπο άσκησης των εισαγγελικών καθηκόντων είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας χωρίς υπερβάσεις του προσήκοντος μέτρου ευπρέπειας.
Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι οι Ελληνες εισαγγελείς υπό αντίξοες συνθήκες επιτελούν απερίσπαστοι και ανεξάρτητοι το έργο τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή τους, έχοντας ως μέλημα την εξιχνίαση και πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική κρίση.
Τέλος, καλεί την πολιτεία να πάρει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ σκύλο που τραυμάτισε θανάσιμα άλλον σκύλο

Ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν «εκτός ελέγχου» σκύλο σε δρόμο του δυτικού Λονδίνου μέρα μεσημέρι, λίγα…

14 Ιανουαρίου 2024

Ναρκωτικό με θραύσματα ανθρωπίνων οστών κάνει «ζόμπι» τους χρήστες του

Για ένα νέο ναρκωτικό-«ζόμπι» που εμπεριέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι…

14 Ιανουαρίου 2024

Πέθανε ο Ρώσος ποιητής και επικριτής του Πούτιν Λεβ Ρουμπινστάιν

Ο Ρώσος ποιητής Λεβ Ρουμπινστάιν, μια σημαντική μορφή της underground λογοτεχνικής σκηνής κατά την εποχή…

14 Ιανουαρίου 2024

Σοκαριστικό βίντεο από την διάσωση 8χρονης που έπεσε σε παγωμένη λίμνη

Σοκ προκαλεί βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει την δραματική επιχείρηση διάσωσης ενός 8χρονου…

14 Ιανουαρίου 2024

Ινδία: 82χρονη μιλά μια ώρα την ημέρα τα τελευταία 32 χρόνια

Μια 82χρονη Ινδή, που πήρε όρκο σιωπής, τα τελευταία 32 χρόνια μιλά μια ώρα την…

14 Ιανουαρίου 2024

Με επιτυχία η κοπή πίτας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών “Ίωνες” – Photos

Με επιτυχία η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα για…

14 Ιανουαρίου 2024