Οικονομία

«Πρωταθλητές» Ευρωζώνης: Έρχεται η 5η αύξηση ΦΠΑ μέσα σε 6 χρόνια

fpa708_13

Ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, ούτε καν η τρίτη θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ που πρόκειται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συνέχεια.

Μετά από μια πενταετία σχετικής ηρεμίας, όπου ο ΦΠΑ βρισκόταν στο 19% από το 2005 κι έχοντας προηγηθεί μια μίνι κυβερνητική κρίση επί κυβέρνησης Καραμανλή όταν ο τότε υπουργός Γ. Αλογοσκούφης είχε υπαινιχθεί αύξηση ΦΠΑ, ο… χορός των αυξήσεων του ΦΠΑ ξεκίνησε λίγο πριν μπει η χώρα στο πρώτο Μνημόνιο, το Μάρτιο του 2010, με το βασικό συντελεστή να ανεβαίνει στο 21% και το μειωμένο να “τσιμπάει” μια μονάδα και να φτάνει στο 10%, σε μια κίνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου να αποφύγει τη… σύγκρουση με τον τοίχο.

Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, αυτή τη φορά με την υπογραφή της Τρόικας, έγινε μια ακόμα αύξηση σε όλους τους συντελεστές, με αποτέλεσμα χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες να ανεβαίνουν στο 23%. ‘Ενα χρόνο αργότερα, αποφασίστηκε ότι βασικά είδη διατροφής, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο κι έτσι είχαμε ακόμα μια αύξηση των δύο χαμηλότερων συντελεστών στο 13% και στο 6,5%.

Και φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι, όπου οι επί έτη απαιτήσεις των δανειστών έγιναν πράξη και το τρίτο Μνημόνιο επισφραγίστηκε με μια ακόμα παρέμβαση στο ΦΠΑ. Αν και οι δύο βασικοί συντελεστές δεν άλλαξαν, είχαμε μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%, ενώ καταργήθηκε και η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ψηφιστεί η πέμπτη αύξηση ΦΠΑ στα χρόνια της κρίσης, καθώς ο βασικός συντελεστής θα ανέβει στο 24%, χωρίς να θίγεται επί του παρόντος ο μεσαίος συντελεστής 13% στον οποίο παραμένουν οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και βασικά είδη διατροφής.

Ακόμα κι έτσι, με τη νέα αύξηση, δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα στην Ευρωζώνη με πιο υψηλό συντελεστή. Στα υψηλότερα σκαλοπάτια βρίσκεται η Ουγγαρία που έχει 27% και ακολουθούν Δανία, Κροατία, Σουηδία που έχουν 25%, ενώ μαζί με την Ελλάδα έχει 24% η Φινλανδία. Το κακό είναι ότι αν και αυξάνονται οι συντελεστές, δεν έχουν την ανάλογη απόδοση εσόδων.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αρχή της κρίσης για κάθε μονάδα αύξησης υπολογίζονταν περίπου 1 δισ ευρώ έσοδα, πλέον με το ζόρι μιλάμε για 400- 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 30-35% των εσόδων του ΦΠΑ χάνονται στις γκρίζες ζώνες της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα παρά τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων, να κάνουν φτερά 8-10 δισ ευρώ κάθε χρόνο!

Οι αυξήσεις δεν εξαντλούνται στο ΦΠΑ

Οι αυξήσεις δεν εξαντλούνται στο ΦΠΑ. Τα καύσιμα θα έχουν διπλή επιβάρυνση, καθώς εκτός του ότι θα έχουν εφεξής ΦΠΑ 24% αντί 23%, θα υποστούν και αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στην αμόλυβδη, από τα 67 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί στα 75 με 77 λεπτά, στο πετρέλαιο κίνησης από τα 33 λεπτά θα πάει στα 36 με 37 λεπτά το λίτρο.

Αυξήσεις φόρων έρχονται σε τσιγάρα- καπνό, οινοπνευματώδη- μπύρα. Για πρώτη φορά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ αυξήσεις έρχονται ακόμα στη συνδρομητική τηλεόραση και στα Τέλη Ταξινόμησης.

Κι όλα αυτά την ώρα που τα στοιχεία της Κομισιόν αποκαλύπτουν ότι οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο μέσα στα τελευταία 6 χρόνια, σκαρφαλώνοντας από το 11,7% στο 15,9% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ψηλότερο σκαλοπάτι στην Ευρωζώνη!

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το